03-11_rp_jornada_top_manta_webLa Regidoria de Governació de l'Ajuntament del Vendrell, organitzadora de la Jornada, pretén generar un debat pluridisciplinar i rigorós sobre aquesta problemàtica que afecta, especialment, els municipis de costa catalans en els períodes de més afluència turística. Aquest matí, el regidor de Governació, Joan Maria Diu, i l'inspector en cap de la Policia Municipal, Jordi Altarriba, han donat a conèixer els detalls de la trobada, que posarà l'accent sobre com lluitar de forma més eficaç contra el top manta des del vessant policial i judicial. "Hem de ser capaços de parlar del problema amb seriositat però sense complexos. El top manta és un problema que hem de fer visible per aportar solucions entre tots", ha puntualitzat el regidor.

L'hotel Le Méridien Ra ha cedit gratuïtament les instal·lacions i serà la seu de la Jornada del proper dilluns, que espera rebre aproximadament una setantena de participants de tot Catalunya, fonamentalment representants de l'àmbit local, judicial, policial, de la propietat intel•lectual i també universitari. L'objectiu de les diferents ponències i sessions de debat és que els participants posin sobre la taula la seva visió del fenomen de la venda ambulant il•legal, les estratègies que es duen a terme per fer-hi front i que, alhora, es debatin possibles vies de millora.

Joan Maria Diu ha explicat s'ha organitzat una jornada com aquesta perquè "per al Vendrell, la lluita contra el top manta és una prioritat". En aquest sentit, el regidor de Governació ha recordat que gràcies a la persistència i l'esforç dels cossos de seguretat es va aconseguir que l'any passat es reduís a la meitat aquesta pràctica il·legal.
En concret, la presència de manters es va reduir a un petit grup d'entre 10 i 30, quan n'havien estat fins a 200 anteriorment. Tot i això, el regidor de Governació ha reconegut que no es pot abaixar la guàrdia i, de fet, ha avançat que ja fa alguns dies que s'ha posat en marxa el dispositiu policial previ a la Setmana Santa.

Joan Maria Diu ha recordat que una de les estratègies que va engegar el passat estiu la Policia Municipal del Vendrell, en col·laboració amb els Mossos d'Esquadra, va ser intensificar els controls a les estacions del Vendrell i Sant Vicenç de Calders per evitar que els manters es quedessin al municipi. El resultat va ser molt positiu i l'activitat delictiva va baixar a la meitat, en comparació amb l'any anterior. Però això va provocar que la venda il•legal s'intensifiqués en altres poblacions veïnes. És per això que un dels objectius que persegueix la Jornada del proper dilluns és que tots els agents implicats donin a conèixer casos d'èxit que ajudin al màxim possible de municipis a fer un millor control d'aquesta problemàtica.

La Jornada de dilluns s'ha plantejat en dos grans eixos. El primer oferirà la visió del fenomen des de l'òptica d'operadors implicats en la problemàtica i inclourà ponències sobre l'àmbit de la propietat intel·lectual i la defensa de les marques; l'àmbit jurídic i l'àmbit policial. El segon gran eix de la Jornada posarà sobre la taula la reforma del Codi Penal i l'anàlisi del món local.

Programa de la Jornada



©2019 Ajuntament del Vendrell