En el Ple celebrat el passat dimarts 19 de febrer es va aprovar la proposta d'adhesió de l'Ajuntament del Vendrell al conveni per a la creació d'un Fons Social d'Habitatges, signat pels ministeris d'Economia i Competitivitat; de Foment; de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat; la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP); la Plataforma del Tercer Sector, i el sector bancari. Aquest Fons s'adreça a les famílies que han estat desallotjades del seu habitatge amb posterioritat a l'1 de gener del 2008 i que es troben en les situació de vulnerabilitat i risc social, previst en l'article 1 del Reial Decret Llei 27/2012.

 

La regidora de Ciutadania, Eva Moreno, en la presentació de la proposta al Ple, va explicar que "encara que el conveni presenti mancances, l'Ajuntament considera convenient adherir-s'hi, ja que s'han d'aprofitar totes les mesures que es posin al seu abast per pal·liar el drama social dels desnonaments". Aquesta adhesió se suma a altres iniciatives que ha emprès l'Ajuntament del Vendrell per ajudar les famílies que pateixen desnonaments.


El mes de maig de l'any passat, l'Ajuntament del Vendrell i l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Tarragona (ICAT) van signar un conveni de col·laboració per a la creació d'una Oficina d'Informació, Assessorament i Intermediació en Matèria d'Execucions Hipotecàries, adreçada a les persones i famílies que, en aquests moments de crisi financera, tenen dificultats per fer front als pagaments dels préstecs hipotecaris i poden, per aquest motiu, perdre el seu domicili habitual. A més, el servei d'intermediació residencial facilita la comunicació entre la part deutora i l'entitat financera, per trobar una solució abans de la interposició d'una demanda d'execució hipotecària o durant el transcurs d'aquest procediment. El servei que prestarà l'Oficina d'Informació, Assessorament i Intermediació en Matèria d'Execucions Hipotecàries s'inicia a les dependències dels Serveis Socials de l'Ajuntament del Vendrell, i s'ocupa de la recepció de la sol·licitud i de facilitar al peticionari la informació relativa al funcionament del servei.

En el Ple celebrat el passat 18 de desembre, es va aprovar una moció per declarar el Vendrell vila activa en la prevenció dels desallotjaments i en l'atenció després de la seva realització, per mostrar la solidaritat amb les famílies afectades. El Ple també va acordar demanar a Ofideute (servei de la Generalitat de Catalunya d'assessorament sobre el deute hipotecari) afegir a un conveni subscrit que, per una banda, en els casos de possibilitats de continuació de pagaments reduïts, les línies que cal treballar en la mediació siguin les carències en l'amortització o una quita sobre el total del deute i, per altra banda, en els casos d'impossibilitat de pagament, que les línies per treballar siguin la dació o la condonació amb el lloguer social per 5 anys com a mínim o l'opció de recompra de l'habitatge.

Actualment, els usuaris d'Ofideute es deriven a Tarragona. Properament, però, se signarà un conveni i la tècnica municipal d'Habitatge rebrà la formació adequada per poder tramitar les sol·licituds dels usuaris interessats i, després, enviar-ho a l'oficina d'Ofideute de Tarragona. D'aquesta manera, s'evitarà el desplaçament de l'usuari.

En aquesta mateixa sessió del Ple, també es va acordar iniciar contactes, conjuntament amb el Consell Comarcal, amb les entitats financeres que treballen al municipi perquè mirin de posar part dels milers d'habitatges tancats, amb un lloguer baix, a disposició de famílies desnonades que no han arribat a cap acord amb l'entitat i que, per tant, es troben en una situació d'exclusió social i estan en llistes d'espera dels ja saturats serveis municipals, els quals no disposen d'habitatges socials disponibles per atendre-les.

Per a més informació:
Centre cívic L'Estació, tel. 977 66 32 89, c/e: habitatgejove@elvendrell.net



©2019 Ajuntament del Vendrell