02-12_rp_enllumenat_regidor_web

La Regidoria d'Enllumenat ha presentat els primers resultats d'una auditoria energètica de les instal·lacions de l'enllumenat públic del municipi, que compta amb la participació directa del mateix regidor del servei, Jaume Escarré. L'objectiu és iniciar les actuacions d'optimització energètica de les instal·lacions i introduir-hi millores. En aquest sentit, també es fa una anàlisi de les inversions necessàries per optimitzar el servei d'enllumenat públic exterior i, per tant, poder disminuir la factura del consum elèctric. El regidor ha exposat que "es calcula que, amb una inversió d'1,5 milions d'euros, es pot aconseguir un 30% d'estalvi". Actualment, la despesa de consum energètic de l'enllumenat públic del Vendrell (12.218 làmpades) és de 986.000 euros (80,70 euros / làmpada / any).

El resultat de l'estudi formarà part del Pla d'Eficiència Energètica, que ja està desenvolupant la Regidoria d'Enllumenat i que pretén recollir les bases del bon ús dels subministraments energètics per reduir-ne els costos econòmics i, alhora, ajudar a millorar el medi ambient. Jaume Escarré ha ressaltat que "en l'època que estem vivint, és molt important informar-se'n, per tal de conèixer com es presta aquest servei públic al Vendrell i com es poden reduir despeses i evitar contaminació lumínica innecessària".

Cal dir que, durant l'any 2012, la Regidoria d'Enllumenat ja ha portat a terme una campanya de reducció d'energia elèctrica gràcies a la col·locació de làmpades halògenes, de baix consum, i a la desconnexió dels fanals encarats a la vorera a partir d'una hora concreta, com ha estat el cas de la carretera de Valls i de l'avinguda de Jaume Carner. El regidor ha explicat que "aquestes accions han generat un estalvi durant l'any 2012 de 8.800 euros respecte a l'any 2011". El mateix Jaume Escarré ha dit que "calia actuar en aquest sentit perquè la il·luminació pública exterior excessiva no només produeix una despesa important, sinó que té conseqüències negatives, tant energètiques com mediambientals".

A partir d'aquesta auditoria, en els propers mesos es redactarà el plec de clàusules per licitar un nou contracte per al manteniment del servei d'enllumenat públic del Vendrell. L'empresa de serveis energètics que guanyi el concurs, a part de finançar les actuacions necessàries per millorar el servei, també es farà càrrec del cost de l'auditoria, feta per l'empresa ambSOL - Enginyeria Ecoenergètica SLP, per un import de 54.000 euros. Una de les condicions de licitació serà que en els primers sis mesos del contracte es faci el gruix de la inversió per a la millora del servei. Per tant, dins de l'any 2013 ja es podrien veure els primers resultats d'aquestes actuacions, que s'han d'iniciar immediatament després de l'adjudicació del contracte.



©2019 Ajuntament del Vendrell