10-23_elbosc_2_webCom funciona un arbre? Com es fa l'humus? Què és la fusta? Des dels humils cucs de terra, imprescindibles en la fabricació d'humus, fins als arbres, protagonistes indiscutibles, la mostra "El bosc. Molt més que fusta", organitzada per l'Obra Social "la Caixa" amb la col·laboració de l'Ajuntament del Vendrell, fa un recorregut pel complex ecosistema anomenat bosc.

Així, també recull les principals espècies arbòries de Catalunya a través d'una singular col·lecció, a més de presentar cinc dels arbres més singulars de la Península Ibèrica.

L'exposició "El bosc" es divideix en quatre àmbits que recorren el complex ecosistema que constitueix un bosc, amb l'objectiu de sensibilitzar els visitants respecte a la seva protecció i conservació.

L'ecosistema bosc. Un bosc no és un aplec d'arbres, és un ecosistema caracteritzat per la dominància d'aquests vegetals. Cada arbre és un petit univers. A les fulles, a les cavitats del tronc, als forats de l'escorça i entre les branques i les arrels hi viuen gran quantitat d'éssers vius. Al sòl, cucs, bactèries i fongs exerceixen una important funció de reciclatge.

L'arbre. Els arbres són vegetals llenyosos, que ocupen l'estrat més alt de la vegetació, per sobre dels arbusts i les herbes. Tres experiments mostren com fan la fotosíntesi, què és l'evapotranspiració i quina funció tenen les arrels.

Els boscos a Espanya. Els boscos representen el 29% de tot el territori espanyol. La península ibèrica té una de les majors biodiversitats d'Europa. Divuit espècies arbòries de les més representatives de Catalunya són les que s'exhibeixen en aquest espai, incloent una col•lecció de fulles, llavors, fruits, i també estris fabricats amb la fusta dels boscos que el públic podrà veure.

Bosc i ésser humà. Els boscos exerceixen importants funcions ambientals, econòmiques i socials. La gestió sostenible dels boscos i el control dels incendis esdevenen un dels problemes ambientals més destacats del país.

Aportació local a l'exposició

En aquesta exposició, al Museu Deu també s'hi podran veure dos plafons elaborats per les regidories d'Ensenyament i de Medi Ambient i Sostenibilitat de l'Ajuntament del Vendrell, en els quals s'exposaran les zones forestals, les principals espècies vegetals i l'evolució dels boscos del municipi. Un cop finalitzada l'exposició, aquests plafons es traslladaran de forma itinerant pels diferents centres educatius del Vendrell.



©2019 Ajuntament del Vendrell