08-14_acte_isidre_ribas_webEl passat dimarts dia 14 d'agost al vespre, a la Sala polivalent de La Lira Vendrellenca, va tenir lloc l'acte d'homenatge a Isidre Ribas, campió mundial de Billar de Fantasia des de l'any 1932 fins a la seva mort, el 1965.

Els néts d'Isidre Ribas han volgut que el material que en conservaven passi a formar part del fons de l'Ajuntament del Vendrell. El material de billar serà exposat dins d'una vitrina a la Sala polivalent de la Lira Vendrellenca, mentre que la documentació serà dipositada a l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès.

 

Isidre Ribas i Pujol va néixer al Vendrell el dia 21 de juliol de 1877.

Es va casar amb la vendrellenca Dolors Vila i Ramon i van tenir dos fills: Maria Ribas i Vila i Fernando Ribas i Vila.

La seva relació amb el billar li venia de ben petit, així com la seva amistat amb el mestre Pau Casals. Els seus pares eren cafeters al Vendrell, i després, del cafè del Poblenou "La Alianza". Als quinze anys, fou descobert per un jugador de billar i des d'aquell moment es dedicà completament a aquesta disciplina.

El 1918, el seu amic i convilatà Pau Casals el portà a Amèrica per jugar amb el campió del món de Fantasia, Charles Peterson.

El 1932 es proclamà campió del món de Billar de Fantasia en derrotar Charles Peterson, que no havia volgut jugar amb ell el 1918. El campionat es jugà en quinze sessions distribuïdes en sèries de tres, que van tenir com a escenari Saint Louis, ciutat nadiua de Peterson; Chicago, Washington i Nova York. Les tres finals, que segons el reglament havien de celebrar-se al país de l'aspirant, es disputaren al Teatre Nacional de l'Òpera de l'Havana, per indicació d'Isidre Ribas.

El 1937 s'instal·là a l'Argentina. Allí realitzà una gran quantitat d'exhibicions a l'Academia de los 50 Billares de Buenos Aires. Era el billarista més cotitzat del món.

El 1947 Isidre Ribas retornà a Barcelona, i morí el 2 de setembre de 1965 al Vendrell.



©2019 Ajuntament del Vendrell