05-23_conferencia_vinya01_webEl passat divendres 18 de maig, a la Casa nadiua de Pau Casals, va tenir lloc la conferència "Arqueologia de la vitivinicultura al Vendrell i comarca", a càrrec de l'arqueòleg Daniel López. Aquesta xerrada s'emmarcava en el Dia Internacional dels Museus, i va ser organitzada pel Museu Arqueològic del Vendrell i el Patronat Municipal de Serveis Culturals.

Daniel López va fer un interessant recorregut per la història i l'arqueologia del cultiu de la vinya, des de l'edat del ferro fins a l'època dels romans, a través d'un viatge pels pobles de la Mediterrània, passant per Catalunya, el Penedès i el Vendrell. Referent al Vendrell, va fer un repàs de les novetats arqueològiques descobertes als jaciments de les Guàrdies i de Mas d'en Gual.

 

El conferenciant va explicar que al jaciment de Mas d'en Gual es van trobar una gran quantitat de llavors de raïm i de figuera fossilitzades, així com ossos d'animals pertanyents a un porc i a una llebre. A més, López va aprofitar l'ocasió per donar a conèixer una primícia relacionada amb la màscara púnica: després d'una sèrie d'estudis fets a l'argila de la màscara, s'ha descobert que aquesta prové de Tharros, un assentament fenici de l'illa de Sardenya, igual que el fragment d'una cara escultòrica d'una figura de tipus negroide trobada al jaciment del Turó de la Font de la Canya d'Avinyonet del Penedès. Aquest fet reafirma l'origen fenici de la màscara trobada a Mas d'en Gual.

Finalment, el públic va poder observar a través del microscopi les llavors de raïm que es van trobar a Mas d'en Gual i l'excepcional troballa d'un gra de raïm fossilitzat de la mateixa època, en aquest cas trobat a la Ciutadella Ibèrica de Calafell.

Segons López, aquest conjunt de troballes daten del segle iii aC.



©2019 Ajuntament del Vendrell