11-11_XatwEn el marc del Palau Robert de Barcelona, ahir dijous es va presentar una nova edició de la Ruta del Xató, la temporada gastronòmica que les comarques de l'Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf dediquen a un dels seus plats més internacionals, el xató. Any rere any, per aquestes dates, i fins al mes d'abril, aquest plat es pot degustar en els quasi 70 restaurants recomanats d'aquestes comarques.

La Ruta del Xató, tal com s'ha reflectit en la presentació d'aquesta 15a temporada, va molt més enllà, fins al punt d'haver-se convertit en una proposta de turisme gastronòmic que ofereix als turistes i visitants la possibilitat de descobrir i gaudir dels diferents atractius d'aquestes tres comarques. Aquestes propostes engloben des de l'enoturisme fins al mar, els espais naturals, el patrimoni i la cultura. Com a novetat d'aquest any, s'inclouen les festes d'arrel tradicional, tant importants per a aquestes comarques.

Per a aquesta nova temporada, a les ja tradicionals xatonades (festes populars que dediquen a la recepta les poblacions que formen part de la Ruta: Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Sitges, el Vendrell i Calafell), la Ruta del Xató arriba amb un complet programa d'accions, entre les quals es manté una clara aposta per arribar als turistes i visitants a través dels mitjans de comunicació. En aquesta línia, s'impulsarà la Ruta del Xató a través de les xarxes socials i de la resta de canals digitals, tant propis com de tercers, la qual cosa ha donat bon resultat en les darreres edicions.

Quant a noves propostes per a turistes i visitants, la Ruta del Xató ha incorporat per a aquesta edició un nou apartat dedicat a les festes d'arrel popular i tradicional d'aquestes poblacions. Així mateix, presenta unes noves propostes en forma de rutes senderistes, cicloturistes i amb cotxe per descobrir el territori, les quals estaran disponibles en breu per descarregar en GPS o per imprimir.

Durant la presentació d'aquesta 15a temporada, es va nomenar com a ambaixador el xef Joan Roca, del Celler de Can Roca, reconegut amb tres estrelles Michelin, el qual va agafar el testimoni de la també xef Carme Ruscalleda. Roca s'ha compromès a ajudar a difondre el plat del xató i les seves virtuts allà on vagi, i ha remarcat el fort lligam de la seva cuina amb els plats de cuina típica catalana, entre els quals el xató n'és un clar exponent.

Un cop nomenat ambaixador, el xef Joan Roca va ser el responsable de lliurar els diplomes de reconeixement als restaurants de la Ruta del Xató que fa deu anys que hi participen i que són els següents: restaurant Can Martí, Xiringuito Miramar, restaurant Casa Pedro, Boccalino, Izarra, La Nansa, Los Vikingos i restaurant Eusebio.

L'acte va comptar també amb les intervencions d'Elies Chacón, president de la Coordinadora de Gremis de la Ruta del Xató, i de Gerard Figueras, regidor de Promoció Econòmica, Comunicació i Joventut de l'Ajuntament de Vilanova, que va intervenir en nom de les poblacions que constitueixen la Ruta del Xató.

La Ruta del Xató és una iniciativa conjunta i un exemple d'èxit de col·laboració entre entitats públiques (ajuntaments) i privades (gremis de restauració, restaurants, allotjaments i cellers) de tres comarques diferents (i dues províncies), que sota el mateix paraigua treballen per fomentar el coneixement i generar valor al territori, impulsant l'activitat turística.



©2019 Ajuntament del Vendrell