10-18_rp_ordenances_webAquest matí el govern ha presentat la proposta d'ordenances fiscals per al 2012, un dels punts de l'ordre del dia del Ple extraordinari que tindrà lloc el proper dijous.

El regidor d'Hisenda, Joan M. Diu, ha iniciat la presentació amb una exposició sobre la previsió d'una reducció de l'activitat econòmica per a l'any 2012, sobretot pel que fa a l'impost de construcció i a les plusvàlues de compravenda. En concret, en aquests dos conceptes es preveu una disminució en els ingressos d'1,6 milions d'euros. Per tant, davant la previsió d'una reducció en la recaptació, s'ha hagut de fer un plantejament en la reestructuració dels ingressos i en el proper Ple es presentarà una proposta d'ordenances fiscals per al 2012 per tal de donar compliment als quatre objectius que es van marcar a l'inici de l'actual legislatura:

1. Austeritat i contenció de la despesa

2. Millorar la liquiditat per fer front al pagament de proveïdors

3. Amortització de deute

4. Capacitat d'estalvi per fer inversions sense haver de recórrer al crèdit

Amb l'escenari de menor activitat econòmica, una congelació d'impostos i de taxes suposaria una reducció dels ingressos d'uns 3 milions d'euros per al 2012, una situació insostenible si es tenen en compte els compromisos de despesa. Cal dir que si es manté el mateix nivell de despesa del 2011, l'Ajuntament es veuria abocat a un dèficit de 8,7 milions d'euros, la qual cosa significaria més dificultats per a la hisenda municipal i per als proveïdors. Per aquest motiu es presenta una proposta d'ordenances fiscals per al 2012 amb la intenció de mantenir el nivell d'ingressos respecte el 2011, però amb una reducció de la despesa per poder elaborar un pressupost equilibrat. Pel que fa a la despesa, es reduirà en 3,4 milions d'euros la no financera i s'està plantejant a les entitats financeres una disminució de les amortitzacions. D'altra banda, hi haurà una reserva de 600.000 euros per a inversions i un fons d'1,3 milions d'euros per millorar la liquiditat i la tresoreria per al pagament de proveïdors.

En general, els preus públics tindran un augment del 3%, lleugerament inferior a la previsió de la inflació del 2011. Pel que fa a l'IBI, es presenta un augment de l'11% amb el qual es preveu un augment dels ingressos d'1,7 milions d'euros. Referent a les plusvàlues, es mantindran lluny del màxim que es pot establir tot i l'increment del 10% que es preveu. Respecte a les escombraries, es planteja fer un acostament al cost real del servei i es passarà de 63 euros a 90 euros per habitatge. Amb aquest increment, l'any 2012 es cobriria el 70% del cost real de la recollida d'escombraries, quan el 2011 només es cobreix el 50% d'aquesta despesa.

En total es preveu augmentar els ingressos en aquest concepte d'uns 1,2 milions d'euros. I sobre l'aigua, s'aniran aplicant noves tarifes de forma progressiva. Tot i aquesta variació de les ordenances fiscals, si comparem la mitjana de tributs municipals d'altres municipis, el 2012 una família del Vendrell pagaria un 11% menys que si visqués en altres poblacions amb característiques semblants a les del Vendrell.

Gràcies a aquest ajustament fiscal per a l'exercici del 2012 es podrà:

- Assegurar el manteniment dels serveis públics.

- Accelerar el pagament als proveïdors.

- Aconseguir finançament per a noves inversions.

- Continuar sent un municipi on els seus ciutadans pagaran menys impostos que els veïns d'altres poblacions semblants.

L'alcalde, Benet Jané, ha afegit que "pel que fa a l'esperit d'aportació a la reducció de la despesa i a la solidaritat dels membres del consistori a la complicada situació econòmica actual, l'Ajuntament del Vendrell ja fa temps que ha fet els deures". En concret, les retribucions totals dels regidors han passat de 893.000 euros del 2010 a 639.000 euros el 2012.

D'altra banda, el primer tinent d'alcalde, Martí Carnicer, ha subratllat que "la millor garantia que pot oferir l'Ajuntament és el manteniment dels serveis públics que s'assolirà amb un increment dels tributs que s'acompanyarà amb una reducció de la despesa". Respecte als impostos que més sobresurten en l'ajustament que avui s'ha presentat, Martí Carnicer ha explicat que "el tribut d'escombraries havia quedat molt desfasat, i sobre l'IBI cada família pagarà en funció de les propietats que tingui i, per tant, segons les possibilitats de cadascú".

En el Ple del proper dijous el govern presentarà unes ordenances fiscals per al 2012 per fer front a un any de crisi, en el qual es preveu una disminució dels ingressos a causa de la reducció de l'activitat econòmica i amb l'objectiu de millorar la liquiditat i la tresoreria i garantir el manteniment dels serveis públics.

pdf Presentació de les ordenances fiscals del 2012



©2019 Ajuntament del Vendrell