02-16_Gernika2wEl Monument als màrtirs d'Oradour, de l'escultor Apel·les Fenosa, va ser inaugurat ahir dimecres 16 de febrer al parc dels Pobles d'Europa de Gernika, en un acte presidit pel diputat general de Bizkaia, José Luis Bilbao, i pel vicepresident de la Fundació Apel·les Fenosa i alcalde del Vendrell, Benet Jané. També van ser presents a la inauguració la diputada foral de Cultura, Josune Ariztondo; el director territorial de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Jordi Agràs, i el director de la Fundació Fenosa, Josep Miquel Garcia.

El juliol de 2010 la Diputació Foral de Bizkaia va acceptar oficialment la donació feta per Nicole Fenosa, a través de la Fundació Apel·les Fenosa, de l'escultura Monument als màrtirs d'Oradour (1944-1945) per ser instal·lada a Gernika, en concret, al parc dels Pobles, ubicat al costat de l'emblemàtica Casa de Juntas, seu actual de les Juntas Generales de Bizkaia. Allí, l'obra de Fenosa s'uneix a les escultures d'Eduardo Chillida Gure Aitaren Etxea i d'Henry Moore Large figure in a Shelter. L'obra en bronze fa 347 cm d'alçada, 110 cm d'amplada i 75 cm de fondària.

El monument va ser concebut per l'autor com un testimoni de la barbàrie de la guerra. En concret, recorda els fets passats a Oradour-sur-Glane durant la segona Guerra Mundial: el 10 de juny de 1944, una companyia de les SS va entrar a Oradour-sur-Glane, va matar tots els homes, va tancar les dones i els nens a l'església i hi va calar foc, el que va provocar la mort de gairebé 700 persones.

Els soldats de les Forces Franceses de I´Interior van encomanar a Apel·les Fenosa un monument a la memòria de les víctimes. Fenosa féu el monument al seu taller de París i l'octubre de 1945 s'exposà al Salon des Surindépendants. L'obra tingué el reconeixement públic, però el bisbe de Llemotges s'oposà a la seva instal·lació. L'any 1948 Jean Cassou, conservador del Museu d'Art Modern de París, incorporà l'obra a les col·leccions del Museu i, durant molts anys, estigué instal·lada a l'esplanada del Palais de Tokyo. Finalment, l'any 1981 l'escultura es col·locà a Llemotges de manera provisional, fins que el 25 de juny de 1999 ho féu definitivament, com un memorial que recorda aquests fets.

Ahir, el vicepresident de la Fundació Fenosa i alcalde del Vendrell, Benet Jané, va recordar que la guerra i la pau van formar part dels temes habituals d'Apel·les Fenosa i va assegurar que "l'obra servirà a qui la contempli a entendre millor el segle XX, millor que qualsevol crònica històrica".

El diputat general de Bizkaia, José Luis Bilbao, va agrair profundament a la vídua de l'artista, Nicole Fenosa, la donació d'aquesta escultura, en la inauguració de la qual va dir que "coincideix amb un temps de recuperació de la memòria històrica". De la seva banda, Jordi Agràs va elogiar la figura d'Apel·les Fenosa, de qui va recordar que va rebre la Medalla d'Or de la Generalitat.



©2019 Ajuntament del Vendrell