
El Llibre Vermell de Montserrat és un manuscrit de contingut litúrgic que data del segle XIV i que es conserva al monestir de Montserrat. Inclou una col·lecció de deu cants medievals escrits en català, occità i llatí, d'autor anònim, que van ser compostos per animar i entretenir els pelegrins que arribaven a la muntanya. Per antiguitat i per valor musical, aquests càntics són una de les obres vocals cabdals de la música catalana i un tresor de la nostra cultura.
Al llarg del temps se n'han fet versions molt diverses –amb acompanyaments instrumentals diferents–, i han estat transcrites i reinterpretades amb rigor, però també amb certa llibertat artística, per musicòlegs i especialistes medievals.
La nova proposta musical és d'Adrià Grandia, i té com a idea la deconstrucció musical dels diversos càntics –desgranant les melodies i tornant-les a trenar– amb un protagonisme especial per als instruments d'època, com ara la viola de roda o les percussions, però aprofitant també els nous recursos i avantatges tècnics que tenim a disposició avui en dia.
A més, l'espectacle inclou la intervenció d'una ballarina que dansa al ritme de les veus i els instruments, tot evocant la idea primigènia per a la qual van ser compostes aquestes melodies.
A la primera part, el cor interpretarà sis cançons del Renaixement harmonitzades per a cor de noies, piano, violoncel i percussió pel compositor i contratenor Jordi Domènech.
El cor Zóngora ha presentat fins ara aquest concert a Tarragona, Sant Feliu de Llobregat i Castellterçol, on la proposta ha estat acollida amb gran èxit.