Salvador Martorell és el guanyador del 38è Concurs de Mestres Xatonaires del Vendrell.

El Vendrell, 26 de febrer de 2024

El passat cap de setmana del 24 i 25 de febrer, a la Rambla del Vendrell, es va celebrar una nova edició de la Xatonada Popular amb una aposta pels productes de proximitat.

Dissabte es van fer maridatges de vi dels celles Avgvstvs i Jané Ventura, tastos d’oli de la DOP Siurana i una experiència gastronòmica a càrrec del Col·lectiu Terra i Taula. I també es va presentar el vi de l’Any Guimerà del celler Jané Ventura.

Diumenge va ser el dia de la 37a Exhibició de Xatonaires Infantils, amb la participació d’un centenar de nens i nens, i del 38è Concurs de Mestres Xatonaires, el guanyador del qual va ser Salvador Martorell. El segon premi va ser per a Xavier Cugat i el tercer premi per a Andrea Quesada. I aquest dia es van repartir 2.000 racions de xató del Vendrell.

Durant el cap de setmana també hi va haver actes festius i d’oci, com vermuts electrònics, tant dissabte com diumenge, i un concert de versions dels 80 i 90 amb Galácticos seguit de DJ Joan Olivares B2B Jordy Ribé, dissabte a la nit.

El Vendrell, 26 de febrer de 2024

El passat divendres 23 de febrer, al Teatre Àngel Guimerà del Vendrell, va tenir lloc l’acte institucional d’obertura de l’Any Guimerà. Una commemoració organitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament del Vendrell amb motiu de la commemoració del centenari de la mort d’Angel Guimerà (Santa Cruz de Tenerife 1845 – Barcelona 1924), amb l’objectiu de difondre i aproximar els diferents vessants del personatge a tot el territori i renovar la vigència de la seva obra.  

L'acte, conduït per l’escriptora i periodista vendrellenca Gemma Ventura, es va inicar amb els parlaments institucionals de l'alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez; de la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, i de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. Tot seguit, el comissari de l'Any Guimerà, Ramon Bacardit, va destacar la figura del poeta i dramaturg. I a continuació es va fer una recitació de poemes d'Àngel Guimerà, a càrrec de Blanca Llum Vidal; una lectura dramatitzada de fragments teatrals de Guimerà, a càrrec de Mercè Pons i Xavier Ripoll, i una interpretació de la Santa Espina, a càrrec de Marina Rossell (veu) i Xavi Lloses (piano).

Àngel Guimerà era fill de pare vendrellenc i mare canària i va viure a la casa pairal familiar del c/ Santa Anna, número 10, del Vendrell. En aquesta casa va iniciar la seva activitat poètica, primer en castellà i, més tard, en català. Posteriorment va triomfar en el món teatral: va esdevenir l’autor més emblemàtic del teatre català i va tenir una gran projecció internacional.

Acte institucional d'obertura de l'Any Guimerà enregistrat per RTVE el Vendrell

Trobareu més informació al  web https://cultura.gencat.cat/ca/temes/commemoracions/2024/anyguimera

L’objectiu del projecte és la renaturalització de la riera de la Bisbal i dels torrents del Lluc i Cullerer al seu pas per la trama urbana del Vendrell.

El Vendrell, 22 de febrer de 2024

Avui s’ha presentat el projecte i propostes d’actuació RENAT3R per a la renaturalització de la riera de la Bisbal i dels torrents del Lluc i Cullerer al seu pas per la trama urbana del Vendrell.

El nucli del Vendrell neix en el punt on el camí històric i les posteriors carreteres Tarragona-Barcelona creuaven la riera de la Bisbal, i el seu creixement progressiu de la població va ser conseqüència de la seva ubicació. La trama urbana ha estat condicionada pels cursos fluvials que històricament limitaven la vila i que amb el creixement urbà a partir dels anys 90 han esdevingut centrals, sobretot la Riera de la Bisbal.

L’Ajuntament del Vendrell lidera un ambiciós projecte de transformació municipal: el canvi del gris al verd urbà. Una estratègia que pretén crear una veritable infraestructura verda al Vendrell, en què la riera de Bisbal i el torrent del Lluc es convertiran en els protagonistes vertebradors del canvi, emergint com a símbols identitaris del municipi i autèntics corredors verds amb esperit blau.

En el marc d’aquesta estratègia municipal es desenvolupa actualment el RENAT3R, el Projecte de Renaturalització de la riera de la Bisbal i els torrents del Lluc i Cullerer al seu pas per la zona urbana del Vendrell. Un projecte que va arrencar el passat mes de novembre, i que compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Plan de Recuperació, Transformació i Resilència (PRTR), finançat per la Unió Europea - NextGenerationEU.

L’objectiu és la revaloratització ecològica i millora paisatgística dels torrents per avançar en la transformació del Vendrell com a municipi fluvial. El repte és transformar-los en espais vius, propers, desitjables i de refugi sensorial, aplicant solucions basades en la natura. Amb aquest projecte no només es vol naturalitzar i restaurar aquests cursos fluvials, típicament mediterranis, sinó que també es vol aconseguir ampliar les zones verdes per a potenciar-ne l’ús públic vivencial i millorar la mobilitat sostenible del municipi, reconnectant la ciutat a través d’aquests espais.

L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha destacat que “es tracta d’un projecte que pretén ser el punt d'inflexió en l'estratègia municipal global, després de dècades de creixement urbanístic accelerat, per marcar clarament el gir cap a infraestructures verdes en favor de l'habitabilitat”.

Logos projecte Rieres Renat3r Bandera Color CAT

El Vendrell, 26 de febrer de 2024

Avui a les 12 h, a la plaça Vella, s'ha fet un minut de silenci en solidaritat amb la ciutat de València per les conseqüències del devastador incendi del passat 22 de febrer i com a mostra de condol per les víctimes.

El Vendrell, 22 de febrer de 2024

 

El govern del Vendrell presentarà en el proper ple ordinari, previst pel dilluns 26 de febrer, una proposta de resolució per demanar suport perquè el Vendrell presenti candidatura a ser Ciutat Europea de l’Esport 2026. Una distinció atorgada per l’associació ACES Europe (European Capitals and Cities of Sport Federation).

En paraules de l’alcalde, Kenneth Martínez, “aquest és un objectiu que creiem que ha d’il·lusionar tota la ciutadania i que ha de trobar el recolzament de totes les forces polítiques del consistori perquè aquesta distinció representaria una excusa més per continuar impulsant l’esport de base, amateur i professional del municipi”. Martínez ha destacat que al Vendrell l’esport “es viu amb passió, perquè l’esport és vida saludable; és gaudir de l’entorn, compartir els valors del treball en equip, esforç i esperit de superació, és unió entre les persones per un mateix objectiu”. Per aquest motiu, ha conclòs, “entenem que una manera de mostrar tots aquests valors és presentant la candidatura del Vendrell al reconeixement de Ciutat Europea de l'Esport 2026”.

De la seva banda, el regidor d’Instal·lacions esportives, Àlex Barrera, ha explicat que la voluntat de presentar candidatura “s’inscriu en el convenciment de l’Ajuntament del Vendrell del potencial de l'esport per transformar la societat, per canviar l'estil de vida de les persones i ajudar a créixer un municipi en termes de salut, tolerància, joc net i treball en equip”.

A això, segons el regidor, “cal sumar-hi el fet que el Vendrell disposa de les instal·lacions esportives necessàries i amb un entorn privilegiat de mar, plana i muntanya, però sobretot, compta amb els professionals, l’afició i la il·lusió, per acollir esdeveniments i competicions amb totes les garanties”.

La regidora d’Entitats esportives, Mariona Figueras, ha avalat la presentació de la candidatura destacant el fet que “el Vendrell compta amb un gran teixit d'entitats esportives, de totes les disciplines, i s'enorgulleix també dels més de quatre mil esportistes federats”. A més, ha dit, “gràcies a aquestes entitats, promou i organitza campionats, tornejos i competicions a nivell nacional i internacional, amb participants de diferents edats, gènere i capacitats”.

 

ACES Europe


ACES Europe és una associació que des de la seva fundació l’any 1999 cerca la promoció de l’esport entre tota la ciutadania de la Unió Europea, especialment entre els col·lectius més desfavorits, els infants, la gent gran i els discapacitats, entre d’altres.


ACES Europe té com a objectiu la promoció de la iniciativa privada i pública amb l’objectiu d’incrementar el suport a l’esport, especialment com a eina de cohesió social i de millora de la salut i la qualitat de vida dels ciutadans.

 

©2019 Ajuntament del Vendrell