El Vendrell, 27 de febrer de 2025

A les portes del 8M, Dia Internacional de les Dones, l’Ajuntament del Vendrell ha presentat aquest matí els actes al voltant d’aquesta commemoració i que s’han englobat, un any més, sota el lema “La força del feminisme al Vendrell”.

En paraules de la regidora de Feminismes i Drets LGBTIQ+, Silvia Vaquero, “tenim molt clara la força d’aquest moviment social, polític i cultural que representa el feminisme. És un dels moviments més importants del s.XX i encara ho ha de seguir sent al s.XXI perquè les dones encara tenim molts sostres de vidre per trencar i se’ns continua menystenint en molts àmbits”.
Com ha recordat la regidora, el 8M al Vendrell és una jornada reivindicativa que defensa la igualtat per construir una municipi més just. Segons ha destacat Silvia Vaquero, “els actes programats per enguany s’han programat amb la col·laboració de diverses associacions i entitats del municipi”.

Dia Internacional de les Dones

• 1 de març, 19 h, Auditori del Tívoli
Recital de veu i piano: “Salutació angelical”, a càrrec de Belén Gracia Burgos (soprano) i Esther Villar Portillo (piano). Organitza: Associació Musical Pau Casals

• 4 de març, 18 h, al local de l’Associació Cultural Extremadura (c/ Sant Magí, núm.35)
Taula rodona: “Dones i vendrellenques”. Organitza: Associació Cultural Extremadura

• 5 de març, 18 h, Centre cívic L’Estació
Exposició: “Francesca Bonnemaison: educadora de ciutadanes”, cedida per l’Institut Català de les Dones. Organitza: Regidoria de Feminismes i Drets LGBTIQ+

• 7 de març, 19 h, Teatre Àngel Guimerà (TÀG)
Acte de lliurament del 13è Premi Teresina Martorell

La regidora de Feminismes ha avançat que enguany s’han presentat 6 candidatures al Premi. “6 dones lluitadores que representen la diversitat i la riquesa del nostre municipi”, ha puntualitzat Silvia Vaquero. La regidora també ha explicat que enguany, com a novetat, no s’ha anunciat prèviament qui és la guanyadora del Premi, sinó que aquest es donarà a conèixer en l’acte del mateix dia 7 de març. D’aquesta manera, totes les candidates seran presents a l’acte i també es visibilitzarà les seves aportacions a la societat vendrellenca.

• 8 de març, 10 h, a la Rambla, lectura de la declaració institucional. a càrrec de la guanyadora del Premi.

Tot seguit, inauguració de la pancarta “La força del Feminisme al Vendrell” a la façana del Centre cívic L’Estació (on lluirà al llarg de tot l’any); Seguidament, classe de Zumba i, en finalitzar, trobada de Gegantes d’arreu de Catalunya (amb la col·laboració dels Gegants del Vendrell).

-18 h, Sala polivalent del Portal del Pardo
Xerrada: “L’evolució de la dona en temes d’igualtat”, a càrrec de les Escoles Bressol.

-20 h, Teatre Àngel Guimerà (TÀG)
Obra de teatre MARIA JUAN Senyora de la comèdia. Organitza: Temporada

• 9 de març, 10 h, la Rambla
5a caminada solidària “Fem passes per les dones. Vine, camina i participa!”. Organitza: Grup de Dones Al-Manar, amb el suport de la Taula Comunitària (Regidoria de Serveis Socials). Hi col·laboren altres regidories de l’Ajuntament del Vendrell.

El Vendrell, 6 de setembre de 2024

Fins el 24 de setembre podeu veure, al vestíbul de la Biblioteca, l’exposició ‘100 anys de l’Editorial Joventut’. La mostra consta de dotze plafons que ofereixen un recorregut per la història d’aquesta emblemàtica editorial, des de la qual es van publicar, entre molts altres, obres tan populars com les primeres edicions en català i castellà de Peter Pan i Wendy, Alícia en terra de meravelles, les aventures d’El Club dels cinc d’Enyd Blyton o les de Pipi Calcesllargues.

Així mateix, des de l’editorial Joventut es van introduir les aventures de Tintin en català, i es van a dur a terme les primeres traduccions d’autors com Stephan Zweig, Hans Christian Andersen o els germans Grimm. Durant aquests cent anys d’història ha editat uns 10.000 llibres, estant present en l’actualitat a més de 40 països.

 

El Vendrell, 8 d'octubre de 2024

'Al Vendrell, les gralles' és un concert que ja és tota una tradició quan arriba la Fira de Santa Teresa, al Vendrell.
Per tant, després de l’estrena de la producció pròpia ‘Ra, ra, ra’, aquest passat cap de setmana, al TÀG, la següent cita està totalment vinculada a la Fira, amb la cita anual del concert de gralles.

Els convidats d’enguany són els Grallers del Pla de Bages, una formació que va néixer l’any 2016 amb l’objectiu de convertir-se en un grup de referència estable de tres gralles i timbal a
la zona de la Catalunya Central. Mitjançant l’adaptació per a gralla del repertori tradicional de la zona i la incorporació de peces de nova creació, aquesta formació ha assolit un repertori genuí que destil·la elegància i funcionalitat, posant un èmfasi especial en la pulcritud i la qualitat sonora. Al llarg de la seva trajectòria s’ha especialitzat en acompanyar seguicis festius, i són una formació idònia per acompanyar gegants, entremesos, balls, castells, concerts vermuts i amenitzar tot tipus d’actes culturals.


Intèrprets:

Roger Andorrà, gralla 1
Alba Logan, gralla 2
Roger Cucurella, gralla baixa
Mickey de los Reyes, timbal

Les entrades són gratuïtes, però cal reservar-les a www.temporada.cat Les persones interessades també les adquirir de forma presencial aquest divendres a la recepció de l'EMMPAC o bé a taquilla, una hora abans de la representació, sempre i quan l’aforament així ho permeti.

Per a més informació poden adreçar-se al telèfon 689 26 97 67 o a l’adreça electrònica hola@temporada.cat

AL VENDRELL, LES GRALLES
Dia: Dijous, 10 d’octubre
Lloc: Teatre Àngel Guimerà
Hora: 20 h
Preu: Gratuït amb reserva prèvia

El Vendrell, 24 de juliol de 2024

El Vendrell torna a tenir a punt la cita estiuenca amb la música tradicional i d'arrel, el consolidat cicle de Música a la Vila, que enguany arriba a la seva 35a edició.

La programació s'iniciarà el dimecres 7 d'agost amb Korrontzi, un grup de música basca que no deixa indiferent ningú, amb la seva força i energia és capaç de transmetre des dels sons d'èpoques antigues a les noves tendències en folk.

El dimecres 14 el Música a la Vila seguirà  amb ‘La filadora’, que ens portarà “Primfila i se'n va”, un concert xerrada en el qual, prenent la figura de la dona com a eix central, ens apropem a les diferents cançons que formen part del teixit de la música tradicional catalana

El dimecres 21 la plaça del Tívoli acollirà Marcel Casellas i La Vella Clúndia. La singularitat melòdica de la cançó tradicional catalana, així com l’expressió literària, fresca i popular, dels seus textos, be que mereixen fer-se un lloc en la festa. Aquestes cançons s’han dotat de segle en segle de mecanismes per a provocar el cant col·lectiu. Refranys, tornades i “responsos” percacen la complicitat d’un públic jove, sovint poc avesat a cantar quan va de festa.

El punt i final del Música a la Vila serà el dimecres dia 28, amb els Trèvol, un quartet jove format per una gralla i un oboè, per un flabiol i un tamborí, teclats, bateria i veus. Busquen reversionar cançons tradicionals donant-li un toc personal i modern, i componen a partir de la música d'arrel, basant-se en la sonoritat dels seus instruments. D'aquestes sonoritats, fusionades amb la música tradicional, folk, pop i altres gèneres ben diferents, en surt la seva essència.

El cicle Música a la Vila és gratuït, i totes les sessions són a les 22h, a la plaça del Tívoli.

 

©2019 Ajuntament del Vendrell