El Vendrell, 18 de novembre de 2024
El dijous 21 de novembre, a les 19 h, a la sala polivalent de la Sala d’Exposicions Portal del Pardo, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament del Vendrell ha organitzat la conferència titulada El jaciment ibèric de les Masies de Sant Miquel: la ciutat més antiga del territori penedesenc, a càrrec de l’arqueòleg director de les excavacions de les Masies de Sant Miquel, Jordi Morer de Llorens.
La recerca del món ibèric a les comarques del Penedès i Garraf és de les més reeixides en el conjunt de l’actual Catalunya. Ja en els anys seixanta, arran del descobriment de la necròpolis de Can Canyís, situada molt a prop de les Masies de Sant Miquel (Banyeres del Penedès), es va anar perfilant una comunitat ibèrica de la qual només es coneixien els enterraments i s’intuïa que el poblat havia d’estar situat pels voltants. Per aquest motiu, a principis dels anys vuitanta, es va iniciar un projecte de recerca de llarga durada en aquest territori i, fruit d’aquesta recerca continuada i de noves dades aportades per l’arqueologia preventiva, es van anar dibuixant no una, sinó tota una sèrie de comunitats immerses en una transformació social i política que plantejava una nova concepció del territori.
Aquest desenvolupament es detecta, especialment, en el moment de l’ibèric ple (segles V – III aC). Tot plegat va conduir a la necessitat d’aprofundir el coneixement sobre els assentaments urbans i més concretament sobre el jaciment de les Masies de Sant Miquel. Des de l’any 2018 s’hi han desenvolupat diverses campanyes arqueològiques que posen al descobert un dels principals i més interessants jaciments arqueològics del patrimoni català.