PREÀMBUL

La liberalització del mercat de les telecomunicacions ha comportat el ràpid creixement de tots aquells elements de telecomunicació necessaris per prestar un servei de qualitat. Els serveis de telecomunicacions requereixen d'una infrastructura que afecta directament al territori. El procés d'implantació dels diferents operadors i el ràpid creixement del mercat està creant una sèrie de disfuncions que provoquen la necessària intervenció de l'administració local en aquest procés.

Els municipis han d'intervenir en aquest procés en funció de les competències de les que disposen en matèria urbanística i mediambiental reconegudes en els articles 25, 26 i 28 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local.

Aquesta ordenança pretén regular no únicament les instal·lacions actuals de suport a la telefonia mòbil sinó també altres tecnologies que puguin aparèixer en el futur i que suposaran un increment en el nombre d'instal·lacions respecte del sistema actual. En aquest sentit l'Administració ha d'afavorir aquelles infrastructures que produeixen un menor impacte visual i ambiental sobre l'entorn.

De l'Ordenança cal destacar, a més els següents punts:

·       L'obligació de presentar un Programa de desenvolupament per als operadors que té la funció de proveir als Ajuntaments de la informació necessària per a la presa de decisions.

·       Establir la compartició d'infrastructures entre els operadors, allà on sigui tècnicament convenient, especialment en el sòl no urbanitzable.

·       Establir limitacions d'implantació per impacte paisatgístic i per criteris de no afectació a la salut de les persones, per afectacions a nuclis històrics o per obsolescència tecnològica.

·       Recollir la normativa vigent sobre seguretat per a les persones d'aquest tipus d'instal·lacions.

En definitiva l'ordenança municipal ha de servir per imposar els paràmetres fonamentals de la relació ajuntament-operadors de telecomunicació pel que fa a l'ús del domini públic o privat de l'espai per a la instal·lació d'elements de radiocomunicació.

Finalment cal assenyalar que la intervenció administrativa municipal en l'àmbit ambiental pot quedar condicionada a l'actuació normativa de la Generalitat, mitjançant la Comissió corresponent, que determini la incorporació definitiva d'aquest tipus d'instal·lacions a l'annex o annexos més adients de la Llei 3/1998, de 27 de febrer, d'intervenció integral de l'administració ambiental.

1.- OBJECTE

1.1.- L'objecte d'aquesta ordenança és regular les condicions a les què s'han de sotmetre la instal·lació i el funcionament de les instal·lacions de radiocomunicació al municipi de ............................ per tal que la seva implantació produeixi la menor ocupació d'espai i el menor impacte visual i mediambiental.

2.- PROGRAMA DE DESENVOLUPAMENT


2.2.- Les instal·lacions de radiocomunicació (com poden ser les estacions base, les antenes, els seus elements auxiliars de connexió i altres elements tècnics necessaris) estaran subjectes a la prèvia presentació per part dels diferents operadors de telecomunicacions a l'Ajuntament o en el seu cas, a un ens supramunicipal, d'un programa de desenvolupament del conjunt de tota la xarxa dintre del terme municipal.

2.2.- Contingut del Programa

El programa haurà d'especificar els elements següents:

·       Esquema general de la xarxa amb indicació, en el seu cas, de la localització de la capçalera, principals enllaços i nodes.

·       Implantació d'estacions base, antenes de telefonia mòbil i d'altres elements de radiocomunicació.

·       Estacions base i antenes: nombre, zona d'ubicació, cobertura territorial, potència, freqüències de treball i nombre de canals.

·       Justificació de la solució tècnica proposada en el municipi o, en el seu cas, a nivell supramunicipal.

·       Previsió de les àrees de nova implantació d'equips justificant la cobertura territorial prevista.

2.3.- La presentació del programa de desenvolupament es farà per duplicat i haurà d'acompanyar-se de la corresponent sol·licitud amb els requisits formals de caràcter general que determina la Llei 30/1992, de 28 de novembre, de règim jurídic de les Administracions Públiques i de Procediment administratiu comú.

2.4.- Els operadors hauran de presentar, quan així ho requereixi l'Ajuntament o, en el seu cas, el Departament competent en matèria mediambiental de la Generalitat, el Programa de desenvolupament actualitzat. Qualsevol modificació al contingut del Programa haurà de ser comunicat d'ofici a l'Ajuntament i al Departament competent en matèria mediambiental de la Generalitat.

El termini de presentació d'aquest Pla de desenvolupament és el següent:

- 4 mesos pel que fa a la xarxa existent i a la previsió de desenvolupament en el termini d'un any.

Aquest termini es computa a partir de la data de l'entrada en vigor d'aquesta norma.

2.5.- A partir de la data de registre del Programa, els operadors podran presentar les corresponents sol·licituds de llicència.

2.6.- En tot cas, les dades contingudes en el Programa de desenvolupament presentat pels diferents operadors a l'Ajuntament tindrà un caràcter confidencial.

3.- LIMITACIONS D'INSTAL·LACIÓ

a)       Les instal·lacions de radiocomunicació hauran d'utilitzar aquella tecnologia disponible en el mercat que comporti el menor impacte ambiental i visual.

b)       L'Ajuntament de manera justificada per raons urbanístiques, mediambientals o paisatgístiques, i donant audiència als interessats, podrà establir l'obligació de compartir emplaçaments per part de diferents operadors, d'acord amb els Programes de desenvolupament proposats. En tot cas, l'obligació de compartir pot desestimar-se si els operadors justifiquen la impossibilitat tècnica o l'Ajuntament considera que l'impacte ambiental o visual de la compartició pot ser superior al d'instal·lacions de radiocomunicació que es pretenguin instal·lar separadament.

En el cas de compartició, el cost de la compartició haurà de ser assumit íntegrament per les empreses operadores de serveis de radiocomunicació. En cas de desacord entre els operadors, l'Ajuntament exercirà les funcions d'arbitratge si així ho consideren oportú els operadors; en cas contrari s'estarà al que determina la normativa aplicable.

c)       Es limitarà, atenent a la documentació lliurada pel sol·licitant segons l'article 4 de la present Ordenança, l'autorització d'aquelles instal·lacions de radiocomunicacions que no resultin compatibles amb l'entorn per provocar un impacte visual o mediambiental no admissible. Tanmateix caldrà establir les accions de mimetització i harmonització amb l'entorn que siguin necessàries.

d)       Es limitarà les instal·lacions de radiocomunicació en edificis o conjunts protegits si no es justifica la seva necessitat i s'incorporen les mesures de mimetitzacó o les solucions específiques que minimitzin l'impacte visual.

4.- LLICÈNCIA URBANÍSTICA


4.1.- Requisits per a la petició i tramitació de les sol·licituds de llicències urbanística per a les instal·lacions de radiocomunicació en sòl urbà i urbanitzable i no urbà.

4.1.1.- La llicència urbanística només es podrà atorgar una vegada presentat el programa de desenvolupament d'instal·lacions regulat a l'article 2 de la present Ordenança i sempre que aquella s'ajusti a les seves previsions o a les progressives actualitzacions.

4.2.- Requisits per a la petició i tramitació de les sol·licituds de llicències urbanística per a les instal·lacions de radiocomunicació en sòl urbà o urbanitzable.

4.2.1.- La documentació que s'acompanyarà a la sol·licitud, de la qual s'adjuntaran tres còpies, es presentarà al Registre General de l'Ajuntament. Aquesta documentació anirà acompanyada de la documentació acreditativa del compliment de les obligacions tributàries que determinin les Ordenances Fiscals Municipals corresponents. El contingut de la documentació serà el següent:


I.- PROJECTE

a) El projecte de la instal·lació ha de ser realitzat per tècnic competent.

b) el contingut del projecte ha de ser el següent:

Primer.- Dades de l'empresa.

a) Denominació social i NIF.
b) Adreça completa.
c) Representació legal.

Segon.- Dades de la instal·lació.

·       Full on s'assenyalin les característiques tècniques de les instal·lacions. En tot cas s'han de fer constar les següents dades:

-       Altura de l'emplaçament
-       Àrees de cobertura
-       Freqüències d'emissió, potències d'emissió i polarització
-       Modulació
-       Tipus d'antenes a instal·lar
-       Guanys respecte a una antena isotròpica
-       Angle d'elevació del sistema radiant
-       Cobertura del feix
-       Alçada de les antenes del sistema radiant
-       Densitat de potència (w/cm2)

·       Plànol d'emplaçament de l'antena expressat en coordenades UTM, sobre cartografia de màxim 1:2000 amb quadrícula incorporada. En el plànol s'han de grafiar les infrastructures que tinguin incidència sobre la seva avaluació ambiental.

·       Plànol a escala 1:500 que expressi la situació relativa als edificis confrontats.

·       Certificació de la classificació i qualificació del sòl que ocupa la instal·lació segons el planejament urbanístic vigent.

·       Plànols a escala adequada que expressin gràficament la potència isòtropa radiada equivalent (PIRE) màxim en W en totes les direccions del disseny.

·       Justificació tècnica de la possibilitat de compartició de la infrastructura per altres operadors.


II.- MEMÒRIA

·       Els càlculs justificatius de l'estabilitat de les instal·lacions des d'un punt de vista estructural i de fixacions a l'edifici amb els plànols constructius corresponents.

·       Justificació de la utilització de la millor tecnologia quan a la tipologia i característiques dels equips a implantar per tal d'aconseguir la màxima minimització de l'impacte visual i ambiental.

·       La descripció i justificació de les mesures correctores adoptades per la protecció contra descàrregues elèctriques d'origen atmosfèric i per evitar interferències electromagnètiques amb altres instal·lacions.


·       Documentació fotogràfica, gràfica i escrita, justificativa de l'impacte visual, que expressi clarament l'emplaçament i el lloc de col·locació de la instal·lació en relació amb la finca i la situació d'aquesta: descripció de l'entorn dins el qual s'implanta, grandària, forma, materials i altres característiques.
Haurà d'aportar-se simulació gràfica de l'impacte visual des de la perspectiva de la visió del vianant.

·       Declaració o compromís de mantenir la instal·lació en perfectes condicions de seguretat.

·       Document que expressi la conformitat del titular del terreny o finca sobre la que s'instal·len les infrastructures.

4.2.2.- La manca de qualsevol dels documents establerts en l'apartat 4.1.1 i 4.1.2 d'aquesta Ordenança haurà de ser solucionada en el termini de 10 dies a partir de la notificació que faci l'Ajuntament a l'interessat d'aquests defectes. La manca de presentació de la informació requerida en el termini esmentat comportarà el desistiment de la sol·licitud, prèvia la resolució que es dicti a l'efecte. Aquesta resolució exhaureix la via administrativa.

4.2.3.- La data d'inici del procediment administratiu a efectes del còmput del termini per resoldre serà la data d'entrada al Registre de la sol·licitud o de la subsanació, en el seu cas.

4.2.4.- Les sol·licituds de llicència per a la instal·lació d'elements de radiocomunicació seran sotmeses a informe dels tècnics municipals. L'Ajuntament podrà sol·licitar suports d'ens supramunicipals, dels tècnics que estimi oportú o del Centre de Telecomunicacions de Catalunya.

4.2.5.- El tècnic competent en la matèria segons l'apartat anterior emetrà el seu informe en un termini màxim de 10 dies manifestant la conformitat o no de la documentació tècnica a la normativa aplicable i concloent si l'informe és favorable o desfavorable a la concessió de la llicència.

L'informe desfavorable haurà de concretar la subsanabilitat o insubsanabilitat de les deficiències observades a l'expedient.

S'haurà d'atorgar un termini de 10 dies als sol·licitants de la llicència per a què solucioni la deficiència.

4.2.6.- Deficiències insubsanables o subsanables no subsanades dins de termini.

Si l'informe desfavorable dels serveis municipals es fonamentés en deficiències insubsanables o si tractant-se de deficiències subsanables no haguessin estat subsanades en el termini establert a l'efecte, s'atorgarà un termini d'audiència a l'interessat de deu dies, previ a la resolució denegatòria, perquè pugui al·legar allò que estimi oportú i aportar els documents i justificacions que consideri convenients.

4.2.7.- Transcorregut el termini d'audiència, a la vista de les al·legacions formulades, en el seu cas, i de l'informe que sobre les mateixes hagi emès el responsable tècnic municipal - informe que s'ha de realitzar en un termini de deu dies- es resoldrà estimar les al·legacions i prosseguir el tràmit, si procedís, o per contra, desestimar les al·legacions i denegar la llicència.

4.2.8.- Amb caràcter previ a la proposta de resolució es donarà audiència de l'expedient al sol·licitant de la llicència i aquells que haguessin comparegut a l'expedient, per un termini de deu dies, podran al·legar allò que considerin oportú.

4.2.9.- Finalitzat el termini d'audiència prèvia i, si escau, informades les al·legacions que es formulin es redactarà la proposta de resolució que procedeixi, pronunciant-se respecte a la llicència amb especificació de les condicions que s'imposin.

4.2.10.- A l'objecte d'assegurar l'adaptació de les instal·lacions de radiocomunicació a les millors tecnologies existents en cada moment pel que fa a la minimització de l'impacte visual i ambiental o a la modificació substancial de les condicions de l'entorn que facin necessari reduir aquest impacte la llicència urbanística atorgada per l'Ajuntament per a la instal·lació d'elements de radiocomunicació determinaran l'obligació per part dels operadors de revisar les instal·lacions transcorregut el termini de dos anys des de la data de la llicència o de la seva darrera revisió. Les entitats col·laborades de l'Administració degudament acreditades podran dur a terme la revisió. Els criteris per a aquesta revisió es fonamentaran en l'eventual existència de noves tecnologies que facin possible la reducció de l'impacte visual o ambiental.

4.2.11.- L'òrgan competent per a la resolució de l'atorgament de la llicència és l'alcalde excepte en aquells casos de delegació establerts en els articles 53 i 54 de la Llei 8/87 Municipal i de Règim Local de Catalunya.

4.2.12.- La resolució concedint o denegant la llicència urbanística s'ha de dictar en el termini d'un mes, computats des del dia següent hàbil al d'iniciació del procediment segons allò que estableix l'article 4.2.3 d'aquesta Ordenança.

El còmput del termini de resolució restarà en suspens durant el termini que es concedeix a l'interessat per solucionar deficiències segons allò que estableix l'article 4.2.4 d'aquesta Ordenança. Aquest termini de suspensió no podrà excedir de tres mesos.

Transcorregut el termini del primer paràgraf d'aquest apartat o, en el seu cas, el del segon paràgraf sense haver-se notificat a l'interessat resolució expressa, s'entendrà concedida la llicència excepte que s'adquireixin facultats contràries a la legalitat urbanística o del planejament vigents. En aquests casos la llicència s'entendrà denegada.

La llicència produïda per silenci administratiu produeix efectes des del venciment del termini màxim en què s'hagi de dictar i notificar la resolució expressa sense que la mateixa s'hagi produït i la seva existència es pot acreditar per qualsevol mitjà de prova admès en Dret.

4.3.- Requisits per a la petició i tramitació de les sol·licituds de llicències urbanística per a les instal·lacions de radiocomunicació en sòl no urbà.

L'Ajuntament haurà de trametre l'expedient a l'òrgan del Departament de Política Territorial i Urbanisme competent en la matèria.


5.- INTERVENCIÓ ADMINISTRATIVA PER L'IMPACTE AMBIENTAL DE LES INSTAL·LACIONS DE RADIOCOMUNICACIÓ


5.1.- Instal·lacions de radiocomunicació que s'ubiquin en sòl urbà i urbanitzable.

5.1.1.- Les instal·lacions de radiocomunicació que s'ubiquin en sòl urbà i urbanitzable resten subjectes al règim d'intervenció administrativa corresponent a les activitats de l'Annex II.2 de la Llei 3/98, de 27 de febrer, de la intervenció integral de l'administració ambiental.

5.2.- Instal·lacions que s'ubiquin en sòl no urbà.

En sòl no urbà es seguirà el procediment establert en la normativa de la Generalitat de Catalunya.

6.- CONSERVACIÓ I SEGURETAT DE LES INSTAL·LACIONS

6.1.- Els titulars de les llicències i de les concessions s'encarregaran que aquestes instal·lacions es mantinguin en perfecte estat de seguretat i conservació.

6.2.- Quan els serveis municipals detectin un estat de conservació deficient, ho comunicaran als titulars de la llicència perquè en un termini de quinze dies a partir de la notificació de la irregularitat adoptin les mesures oportunes. Quan existeixin situacions de perill per a les persones o els béns, les mesures hauran d'adoptar-se de forma immediata atenent a allò que estableix la normativa urbanística.

6.3.- El titular de la llicència o el propietari de les instal·lacions haurà de realitzar les actuacions necessàries per desmantellar i retirar els equips de radiocomunicació o els seus elements a l'estat anterior a la instal·lació dels mateixos, el terreny, la construcció o edifici que serveixi de suport a l'esmentada instal·lació en els supòsits de cessament definitiu de l'activitat o dels elements de la mateixa que no es facin servir.

6.4.- L'Ajuntament podrà reclamar una fiança en concepte de garantia per a l'assumpció per part dels operadors dels riscos corresponents.


7.- RÈGIM SANCIONADOR

Quan no es disposi de la preceptiva llicència municipal, s'adoptaran aquelles mesures escaients, a fi i efecte de restablir la legalitat infringida, segons el que estableix la Normativa urbanística general.

D'altra banda, i per les qüestions que afectin a l'impacte en el mediambient serà d'aplicació el règim sancionador de la Llei 3/1998, de 27 de febrer, d'intervenció integral de l'administració ambiental.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

PRIMERA.- Les instal·lacions de radiocomunicació mòbil amb llicència concedida abans de l'entrada en vigor de la present Ordenança i que mantinguin un impacte mediambiental o visual no admissible segons els criteris establerts en la present Ordenança, hauran d'adaptar-se a aquestes en el termini màxim d'un any a partir de l'entrada en vigor d'aquesta Ordenança.

SEGONA.- Pel que fa l'exposició dels camps electromagnètics, les instal·lacions de radiocomunicacions hauran de complir la normativa que en matèria d'emissions electromagnètiques puguin establir les administracions competents. En tant en quant aquesta normativa no sigui promulgada, serà d'aplicació la Recomanació del Consell (UE) de 12 de juliol de 1999 relativa a l'exposició del públic en general a camps electromagnètics.

 

©2019 Ajuntament del Vendrell