03-12 rp transparencia webL’Ajuntament del Vendrell rebrà, el proper 18 de març, el Segell Infoparticip@ a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local.

Aquesta és una certificació que atorga el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la UAB als webs dels ajuntaments de Catalunya que publiquin una informació que faciliti que qualsevol ciutadà tingui coneixement sobre qui són els representants polítics del seu municipi, com gestionen els recursos col·lectius i quines formes de participació posen al seu abast.

El web de l’Ajuntament del Vendrell, juntament amb el de Tortosa, és un dels dos únics de la demarcació de Tarragona a obtenir aquest reconeixement, que s’atorgarà a 48 ajuntaments de Catalunya. La concessió del Segell es farà el proper dimarts 18 de març al Palau de Pedralbes, en un acte públic presidit per la vicepresidenta i consellera de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega.

El Segell Infoparticip@ té com a objectiu aconseguir que a les properes eleccions municipals, previstes per al mes de maig de 2015, s'hi hagi produït una millora de la informació publicada als webs municipals, actualment molt insuficient i deficient, segons els estudis del Laboratori de Periodisme.

Entre el 2012-2013, el Laboratori de Periodisme i Comunicació de la UAB va fer una primera avaluació dels webs dels 947 ajuntaments de Catalunya, a partir de 41 indicadors bàsics, que es van publicar al Mapa de les Bones Pràctiques de la Comunicació Pública Local a Catalunya. En aquell moment, el web de l’Ajuntament del Vendrell va obtenir una puntuació de 49% (l’agost del 2012). Després d’incorporar-hi més informació, el web va assolir el 80% de compliment en la següent avaluació, al març del 2013. A hores d’ara, un cop feta la darrera avaluació, el web corporatiu del Vendrell ja supera el 90% dels indicadors. Aquest és un percentatge de compliment molt superior al de la mitjana de municipis de Catalunya, que se situa en el 28,59%, i també sensiblement major al de la mitjana de municipis del mateix rang de població (20.000-50.000 habitants), que és del 65,24%.

Els 41 Indicadors Infoparticip@, d’acord amb els quals s’avalua actualment la informació que proporcionen els webs municipals, s’agrupen en quatre preguntes bàsiques: qui són el representants polítics?, com gestionen els recursos col·lectius?, com informen de la gestió dels recursos col·lectius?, i quines eines proporcionen per a la participació ciutadana en la gestió dels recursos col·lectius?

El Segell serà vigent al llarg de cada onada d’avaluació, des de la data de la concessió fins a la del tancament de la onada següent, i no tindrà cap cost per als ajuntaments. En concret, consistirà en un document que s’entregarà en un acte públic; un bàner amb un disseny específic en què consti l’acreditació de qualitat, que s’entregarà als ajuntaments perquè el puguin posar a la seva pàgina web, i una senyalització específica al Mapa Infoparticip@.

L’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, ha destacat la satisfacció perquè amb el Segell “es reconeix la tasca que s’està duent a terme en el camí d’incorporar la transparència com a eina fonamental en la gestió pública”. Carnicer ha afegit que aquesta és una matèria en la qual sempre s’ha d’intentar millorar i per la qual, precisament, s’està treballant ja per donar compliment als indicadors que resten pendents. En concret, l’alcalde ha avançat que en el transcurs d’aquest exercici es publicaran al web la relació de llocs de treball de la corporació i les retribucions segons les categories, i que també s’està treballant per enllestir el reglament de Participació Ciutadana.

Amb l’atorgament d’aquesta certificació de la UAB, segons l’alcalde, es dóna resposta a les opinions que s’han fet públiques en algun plenari per part d’algun partit polític o bé les d’alguns ciutadans a través de les xarxes socials i que posaven en dubte la transparència de l’Ajuntament del Vendrell.



©2019 Ajuntament del Vendrell