Roda premsa Sant JordiwEl Vendrell es prepara per viure uns dies intensos d’actes culturals programats al voltant de la diada de Sant Jordi. Un any més, s’ha volgut apostar per elaborar un programa conjunt entre tots els equipaments culturals del municipi, coordinat per la Regidoria de Cultura i Festes, i que engloba propostes des del dijous 20 d’abril fins el dimecres 26 d’abril.

Precisament, l’únic dia que no conté activitats específiques és el propi 23 d’abril, ja que es vol que els ciutadans el puguin dedicar a passejar i comprar a les parades de llibres i roses. El programa d’actes arrencarà amb dues propostes el dijous 20 d’abril. D’una banda, la Sala de Música del Museu Pau Casals acollirà, a les 18.30h, la presentació del llibre Granados, el do de la mirada de la periodista Mònica Pagès Santacana. Aquest llibre presenta una tria àmplia de molts dels documents que s’han conservat i que són el testimoni gràfic més representatiu del que va significar la vida de Granados, gran amic de Pau Casals, i la transcendència que ha tingut la seva obra en la nostra història.

D’altra banda, a les 19h, a la Biblioteca Pública Terra Baixa, tindrà lloc la presentació del llibre titulat Ramon Ramon i Vidales (El Vendrell, 1857-1916), una mirada vilatana. Estudi del llegat de la família Ramon a l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès, obra de Neus Oliveras Samitier. La presentació anirà a càrrec de Jordi Quintana Albalat, professor de la Facultat d'Educació de la Universitat de Barcelona i autor del pròleg. El llibre ha estat editat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Consell Comarcal del Baix Penedès i la Impremta Ramon, amb la col·laboració de l'Ajuntament del Vendrell. L'obra es fonamenta en un estudi exhaustiu de la documentació dipositada a l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès arrel de la cessió que la família Ramon va fer del fons personal de Ramon Ramon i Vidales a la Generalitat de Catalunya i de la recerca d'hemeroteca. 

Les propostes culturals continuaran el divendres 21 d’abril. De les 17 a les 20h, la Biblioteca Pública Terra Baixa organitzarà l’activitat lúdica anomenada “Bibliocrim”, pensada per dur a terme en grups d’unes cincs persones, que hauran de desxifrar un enigma amb rerefons literari que s’amaga a les sales de l’equipament.

La tarda del divendres acollirà un dels actes més tradicionals del Sant Jordi vendrellenc: el lliurament de premis del Concurs Literari Sant Jordi, que tindrà lloc a les 17.30h, a la Plaça Pep Jai. El concurs està organitzat per l’Ajuntament del Vendrell amb l’objectiu d’estimular la lectura, l’escriptura i la creativitat entre els alumnes dels centres escolars del municipi. Hi col·laboren: Enderrock, Cavall Fort, Descobrir, l’Hoquei CE Vendrell, el Consorci de Normalització Lingüística, el Museu Àngel Guimerà i Temporada.

Ja al vespre, a partir de les 20.30h, l’Auditori de l’Escola Municipal de Música Pau Casals serà l’escenari del concert “Recordant García Lorca”, a càrrec del Josep M. Domènech Trio i el violinista Albert Carbonell. Un concert que, d’una banda, és una aproximació al repertori de la música popular andalusa i de l’altra, un record a Federico García Lorca en el 80è aniversari de la seva mort. L’entrada és gratuïta.

El dissabte 22 d’abril la Biblioteca viurà també un dia atapeït d’activitats. De 10h a 12h, repetirà el “Bibliocrim”, i a les 12h, a la placeta del carrer Major, organitzarà el “Quart pregó de la lectura”, que enguany farà Kevin Prados, filòsof, gran amant de la lectura i ex cap de colla dels Nens del Vendrell. També cal dir que tant divendres com dissabte, amb motiu dels actes de Sant Jordi, la Biblioteca no oferirà els serveis habituals de préstec, consulta, etc. Tot i això, el vestíbul de l’equipament estarà obert al públic per presentar-hi les novetats bibliogràfiques, així com una nova secció titulada “Petits tresors”.

També al matí de dissabte, en concret d’11 a 14 hores, davant de la Sala d’exposicions Portal del Pardo, hi haurà una parada de llibres publicats per l’Ajuntament del Vendrell.

Més enllà de Sant Jordi, el dimecres 26 d’abril, la Biblioteca pública Terra Baixa, encara programa un acte més. Es tracta del Club de lectura inscrit en el cicle “Llegir el teatre” i dedicat en aquesta ocasió a l’obra Ricard III, de William Shakespeare. La sessió es farà a les 19.30h, al Museu Àngel Guimerà, que també col·labora amb aquest acte.



©2019 Ajuntament del Vendrell