04-14 regidor ocupació4 webL’any 2015 es va tancar amb 4.110 persones aturades al Vendrell, 316 menys respecte al final del 2014. I aquesta tendència a la baixa, de més de vint mesos de reducció continuada de l’atur, s’ha vist accentuada amb les dades del passat mes de març respecte al de l’any passat, ja que hi ha hagut una reducció de 533 persones aturades (març 2015: 4.484 / març 2016: 3.823).

El regidor d’Ocupació, Kenneth Martínez, ha explicat que “les xifres són semblants a les del 2009, però encara no ens hem situat en dades anteriors a l’inici de la crisi”. El regidor d’Ocupació també ha posat de relleu que “si bé les dades en valors absoluts són positives, encara tenim una taxa d’atur elevada, d’un 22% al final del 2015, sent el Vendrell un dels municipis que la té més elevada”.

Una altra dada positiva és l’augment notable de les contractacions, respecte als anys 2013 i 2014, amb 8.610 contractes nous. Però, en aquest aspecte, també s’ha de fer esment que el 90% són de caràcter temporal, dels quals el 30% són inferiors a un mes i el 50% són de menys de 3 mesos. Això va lligat a una economia molt temporalitzada relacionada amb l’activitat turística de l’estiu.

En aquest sentit, Kenneth Martínez, ha manifestat que “el repte és diversificar l’economia amb sectors que estabilitzin més l’ocupació, s’ha de fer una aposta per la industrialització i el Logis Penedès pot ser una oportunitat”. Per captar indústria a la comarca, Martínez ha avançat que aquest 2016 es faran accions de promoció de sòl industrial del territori a empreses auxiliars de la indústria de l’automoció espanyoles i alemanyes”.

D’altra banda, hi ha col·lectius que no milloren la seva situació d’atur: el 40% de les persones aturades al Vendrell fa més d’un any que es troben en aquesta situació i el 30% ens fa més de dos. A més, aquest atur de llarga durada comporta l’esgotament de prestacions econòmiques: només el 38% de les persones aturades al Vendrell rep algun tipus de subsidi per desocupació (la mitjana de Catalunya és el 45%). I aquest atur de llarga durada afecta sobretot a persones més grans de 55 anys (el 70% de persones aturades de més de 55 anys fa més d’un any que estan a l’atur).

I una altra correlació és el fet que l’atur és més elevat en la població que té un baix nivell formatiu: el 90% de les persones que es troben a l’atur al Vendrell com a molt tenen l’ESO. Sobre aquest tema, el regidor d’Ocupació, que també ho és d’Educació, ha anunciat que “l’institut Andreu Nin duplicarà la seva oferta de formació professional dual, la qual inclou pràctiques en empreses i facilita la inserció laboral dels més joves”.

Presentació-resum de les dades de l'atur al Vendrell



©2019 Ajuntament del Vendrell