12-04 Conveni ObraSocial ParticipacióC2wEls barris compresos entre la carretera de Santa Oliva i el Camí dels Molins són una zona que, amb els anys, han acusat problemes de degradació urbanística i, alhora, han anat concentrant alts índexs de població immigrada. Tot plegat ha contribuït a forjar uns estereotips i una percepció d'aquests barris que no sempre s'ajusta a la realitat, segons ha explicat el regidor de Serveis Socials, Rafel Gosalvez.

Per tal de trencar amb aquesta dinàmica i alhora treballar per reforçar la cohesió social i la convivència en aquestes zones, ja fa temps que des de l'Ajuntament del Vendrell, amb la col·laboració de fons europeus i també de la Generalitat, es duen a terme diversos programes i actuacions.

Actualment, per exemple, està en marxa un projecte per aprofundir en els processos de participació ciutadana posant en marxa activitats i accions de desenvolupament social on s'impliqui un sector més ampli de veïns i veïnes dels barris de Ca l'Escori, la carretera de Valls i dels Pisos Planas.

Precisament, aquest matí, l’Obra Social “la Caixa” ha fet una aportació de 6.000 euros a aquest projecte de Participació Ciutadana, signant un conveni de col·laboració entre l'alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, i el Director d'Institucions de Tarragona, Alexis Gómez. A l'acte també hi han estat presents el regidor de Serveis Socials, Rafel Gosálvez, així com el Director d’Àrea, Miquel Costa i els quatre directors de les oficines de 'la Caixa' al Vendrell.

L'objectiu general d'aquest projecte és crear un espai de trobada per al debat i discussió de propostes vinculades a la millora de la cohesió social i la seguretat als espais públics. A través d'una taula de treball es mira de detectar, analitzar i elaborar diagnòstics de situacions de risc, elements de ruptura o exclusió social que afecten a la seguretat ciutadana; establir estratègies i accions per abordar situacions i sentiments d'inseguretat ciutadana, compartir les polítiques de prevenció seguretat i inclusió i enfortir les estratègies de la gestió de la convivència, la prevenció, l'anticipació al conflicte i l'equilibri en la cohesió socials. Tot plegat, dinamitzant el treball en xarxa amb els agents del territori.

La taula funciona a mode d'Observatori per a la cohesió social i la seguretat i està integrada per un nucli permanent, que inclou els Serveis Socials de l'Ajuntament, la Policia local, els Mossos d'Esquadra, les àrees d'Educació , Joventut i Convivència i Civisme, les entitats i associacions del barri de ca l'Escori, i en funció dels temes que s'hagin de tractar, s'hi convida a altres persones, regidories o col·lectius.

Les accions que s'organitzen van des del treball contra els rumors i els estereotips, l'organització de xerrades o les activitats lúdiques, esportives o comunitàries, entre altres.

En nom de l'Obra Social de “la Caixa”, Alexis Gómez, ha agraït avui a l'Ajuntament del Vendrell l'oportunitat de sumar-se als esforços que ja es fan des de l'administració per lluitar contra l'exclusió social i evitar així la degradació dels barris.

L'alcalde del Vendrell ha posat en valor la presència a l'acte dels quatre directors de les oficines de “la Caixa” al Vendrell, ja que “és una mostra de la implicació d'aquesta entitat financera amb el teixit social de la vila”. Martí Carnicer també ha destacat com aquest projecte de participació és un exemple de que, cada vegada més, la gestió dels conflictes socials no tan sols s'ha d'afrontar des de l'ajuda directa de les administracions, sinó també des de la participació i la corresponsabilització ciutadana.



©2019 Ajuntament del Vendrell