08-18 expo miquel planas webEl proper divendres 28 d’agost, a les 20 h, a la Sala Portal del Pardo, tindrà lloc la inauguració de l’exposició Paisatges amb escultures i dibuixos de Miquel Planas.

Paisatges recull gran part del treball realitzat per Miquel Planas al llarg de 2013 durant una estada a la ciutat xinesa de Jingdezhen, concretament al Jingdezhen Ceramic Institute a través d’un conveni de col·laboració amb l’École Nationale d’Art Supérieure de Limoges. Jingdezhen és una ciutat mil·lenària de Xina, on va sorgir la porcellana i que encara es dedica a la producció d’objectes amb aquest material. Dins d’aquest entorn, Miquel Planas va realitzar una estada artística amb la porcellana com a eix del seu treball i es va enriquir amb la pròpia experiència del lloc.

El resultat final del seu treball fou un conjunt de més de cinquanta dibuixosi de trenta-cinc peces de porcellana realitzades en l’institut de ceràmica i cuites en els forns públics de la mateixa ciutat. Tota aquesta feina va tenir un primer període d’adaptació al lloc i a les seves característiques, així com un apropament a les tècniques, procediments i materials propis del lloc als processos i temàtiques creatius de l’artista. La tipologia de la porcellana xinesa que es va trobar, més mal·leable que l’europea provocà un treball plàstic diferent al que es pot realitzar a la ciutat de Limoges, on les tècniques en porcellana es caracteritzen per ser utilitzada aquesta en gran mesura en estat líquid mitjançant l’ús de motlles d’escaiola. Paral·lelament sorgiren unes circumstàncies semblants en els dibuixos, ja que les obres sobre paper toparen amb un tipus de paper diferent de l’europeu: el paper japó, un tipus de paper més càlid, més fi, especialment més absorbent i delicat, que obligà a uns procediments i formes de treballar diferents. Sempre jugant amb el contrast del negre sobre blanc i a l’inrevés, sols en alguns dels dibuixos la intervenció del color, en aquest cas vermell, introduí un toc distint als dibuixos. L’aparició d’aquest nou color, tot i ser fruit d’una casualitat inicialment, ens remet, junt amb el negre, als colors emprats habitualment en la cal·ligrafia xinesa.

El nou procés de treball iniciat a Jingdezhen continuava una temàtica anterior relacionada amb el paisatge, ja iniciat molt especialment a Mallorca, Essaouira i Limoges. Tot i que la idea que preval és la mateixa, s’ha volgut presentar la lectura personal que en fa l’artista d’aquests paisatges,  de proposar les visions que en té d’aquestes terres, d’aquests territoris diferents constituïts per realitats i característiques diverses. En aquest cas concret, el que podríem denominar com a rica “experiència xinesa” apareix reflectida en el conjunt de les peces i en moltes de les seves individualitats.

L’exposició es podrà visitar de dilluns a divendres de 18 h a 20.30 h i els dissabtes d’11 h a 13 h i de 18 h a 20.30 h. Els diumenges i festius la sala estarà tancada. La mostra es podrà visitar fins al dissabte 26 de setembre de 2015.



©2019 Ajuntament del Vendrell