00 sala cartell 250El passat dimarts 14 d’abril, a l’hotel Le Meridien Ra del Vendrell, va tenir lloc la II Jornada sobre el top manta, organitzada per l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Ajuntament del Vendrell, en la qual es va analitzar el fenomen des de diferents vessants, amb la voluntat de fer-hi front i donar a conèixer diferents experiències.

La jornada es va iniciar amb una presentació a càrrec de Martí Carnicer, alcalde del Vendrell, i de Fermí Santamaria, alcalde de Llagostera i president de la Comissió de Justícia i Seguretat de l’ACM. Tot seguit, es van fer tres taules rodones: a la primera, sota el títol “La visió integral des de l’àmbit de la defensa de marques i del comerç”, hi van participar José Antonio Moreno Campos, director general d’ANDEMA (Asociación Nacional de Defensa de las Marcas); Elena Olivares Berlanga d’OEPM (Oficina Española de Patentes y Marcas), que ha fet tasques de l’OAMI (Observatorio Europeo de las Vulneraciones de los Derechos de Propiedad Intel·lectual), i Florenci Nieto, president de PIMEC - Comerç de Tarragona. La primera taula rodona va ser moderada per Rafel Gosálvez Vidal, regidor de Governació de l’Ajuntament del Vendrell. A la segona taula, amb el títol “La visió integral del fenomen des de l’àmbit jurídic i de la propietat intel·lectual”, hi van intervenir José Luis Pérez, director del Departamento de Seguridad, Investigación y Prevención del Fraude de Promusicae, i Juan Antonio Sáenz de San Pedro Alba, magistrat del Jutjat núm. 30 de Madrid i representant i coordinador del Consejo General del Poder Judicial en l’elaboració del Manual de buenas prácticas para la persecución de las vulneraciones de la propiedad intelectual. Aquesta segona taula va ser moderada per Joan Maria Diu Sagués, regidor de Règim Intern de l’Ajuntament del Vendrell i representant de l’ACM en el subgrup de treball sobre el fenomen top manta a la Comissió de Seguretat. Finalment, a la tercera taula, “La visió policial a Catalunya”, hi van exposar les seves dades i experiències Jaume Giné Bordanau, intendent cap de la Regió Policial Camp de Tarragona dels Mossos d’Esquadra; José Royuela Domingo, intendent cap de la Unitat de Suport policial de la Guàrdia Urbana de Barcelona, i Joaquim Martín, inspector en cap de la Policia Local de Lloret de Mar. Va ser moderada per Jordi Altarriba Guitart, inspector en cap de la Policia Municipal del Vendrell. Per acabar, es van fer unes conclusions, a càrrec d’Alfons González Bondia, degà de la Facultat de Ciències Jurídiques de la Universitat Rovira i Virgili (URV), i una cloenda, a càrrec de Begoña Curto, subdirectora general de Coordinació de la Policia de Catalunya; de Joaquim Nin, delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, i de l’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer.

Des del punt de vista de la defensa del comerç legal, es va posar de manifest que el top manta afecta en una davallada del 30% de les vendes dels comerços de proximitat i dels marxants. Això, segons Florenci Nieto (PIMEC), “ha portat a una greu situació de conflictivitat que s’ha exposat a la Generalitat de Catalunya, des de la qual s’està treballant a nivell legislatiu per combatre aquest fenomen en diferents vessants”. A escala municipal, es va posar de manifest que calen una col·laboració entre els municipis per fer actuacions conjuntes i una unificació de criteris. A tot això, Fermí Santamaria (ACM) va manifestar que “la tasca de les policies s’ha de veure reflectida després amb sancions exemplars des de l’àmbit judicial”. Sobre l’actuació policial, Jaume Giné (Mossos d’Esquadra) va explicar que justament el Vendrell ha estat un dels municipis on s’ha aconseguit una important reducció de la presència del top manta: “En els darrers anys, s’ha passat de 300 manters a una vintena”. Giné va destacar que això ha estat gràcies a la col·laboració i coordinació entre els Mossos d’Esquadra i la policia local, una tasca que es continuarà fent per continuar reduint la presència d’aquest fenomen.

En l’apartat de conclusions, Alfons González (URV) va fer una valoració positiva de la jornada, que ha de servir per impulsar noves línies de treball que puguin ajudar els diferents agents implicats en la lluita contra el top manta. Properament, al web municipal (http://www.elvendrell.net/jornada-sobre-el-top-manta-cid-927) es publicarà el document de conclusions de la II Jornada sobre el top manta, que està elaborant el mateix Alfons González.



©2019 Ajuntament del Vendrell