01-26 arxiu emili folch3defwEl 26 de gener ha tingut lloc, a la seu de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, l’acte de signatura del conveni de cessió en dipòsit comodat de la documentació del matrimoni Emili Folch Andreu (Montblanc,1872-el Vendrell,1949) i Maria Anna Guimerà Saló (el Vendrell,1867-1953).

L’acte ha comptat amb la presència de Joan Olivella, president del Consell Comarcal del Baix Penedès; Martí Carnicer, president de la Fundació Apel·les Fenosa; Josep Miquel Garcia, director de la Fundació Apel·les Fenosa; Nati Castejón, directora de l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, i Albert Solé, regidor de Cultura de l'Ajuntament del Vendrell.

Aquest matrimoni va residir a la casa del Portal del Pardo, actual seu de la Fundació Apel·les Fenosa, considerada una de les cases més antigues conservades de la vila del Vendrell. En aquest habitatge, adquirit l’any 1958 per Apel·les Fenosa, unes obres a les golfes de la casa del Portal del Pardo van permetre descobrir aquest fons patrimonial Folch-Guimerà.

Emili Folch Andreu va ser procurador, registrador de la propietat i diputat provincial pel districte de Tarragona - el Vendrell (1905-1917) com a candidat autonomista republicà. Seguidor de Pi i Margall, va romandre a la Diputació fins al 1921, i va formar part de diverses comissions. S’ha conservat la documentació generada per les eleccions provincials (1905-1917) en les quals va ser candidat, i la documentació de les eleccions a diputats a Corts (1905-1916), amb què va concórrer com a candidat Jaume Carner.

A més de la seva vessant política, s’ha conservat la documentació generada de la seva activitat com a administrador de béns dels nombrosos clients que tenia (copiador de cartes, llibres majors de comptabilitat, escriptures notarials…) i també documentació relacionada amb l'administració de la família: rebuts (1896-1954) i llibretes de despeses.

Pel que fa a la vendrellenca Maria Anna Guimerà Saló (1867-1953), era mestra de professió i l’any 1892 va heretar del seu oncle, Pau Maria Guimerà Borrell, la casa del Pardo. Va dirigir el Colegio Ibérico, escola de nenes. Les classes les impartia al saló de la casa. S’han conservat llibres i llibretes (1805-1909) pertanyents a alumnes seus: entre ells, els seus fills, Emili, Pasqual i Matilde, i també llibretes de les despeses de l’escola (1913-1918).

Així mateix, s’ha conservat una àmplia biblioteca (1805-1952), un centenar de llibres aproximadament, de temàtica relacionada amb les activitats professionals del matrimoni: judicials, polítiques i d’ensenyament (història, matemàtiques, gramàtica...).

Aquesta cessió en dipòsit comodat de la documentació del matrimoni Folch-Guimerà permetrà que l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès, ara dipositari d’aquest fons, pugui classificar-lo i fer l’inventari per posar-lo a disposició dels investigadors.

La fotografia del matrimoni Folch-Guimerà és del fotògraf vendrellenc Feliu Olivé Nin, dipositada a l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès.



©2019 Ajuntament del Vendrell