11-11 rp dades observatori convivencia 250La Regidoria de Convivència i Civisme presenta la primera onada de dades extretes de la feina desenvolupada per l’Observatori per la Convivència, amb la voluntat d’oferir una perspectiva realista de la població vendrellenca.

La cohesió social i la convivència, el sentiment de pertinença i estima envers el Vendrell i la coresponsabilitat social a l’hora d’assolir un futur millor per a la població són les principals línies d’actuació que es planteja la Regidoria de Convivència i Civisme de l’Ajuntament del Vendrell. Segons el regidor de convivència, Jaume Domingo, “per avançar en aquests objectius de treball, s’ha posat en marxa l’Observatori per la Convivència, un ens municipal destinat a l’anàlisi de la percepció social i a la promoció del debat i la creació d’idees per dissenyar el futur de la població”.

Les primeres dades

Una de les qüestions més significatives, segons Domingo, ha estat la diferència entre la percepció d’una part dels vendrellencs sobre com està conformada la seva societat i el que, en aquest mateix sentit, asseguren les dades objectives o les experiències personals. Entre aquestes, per exemple, trobem com, dins de l’eix social de l’estudi, un 60% dels enquestats considera que hi ha una situació de conflicte entre autòctons i immigrants. En tot cas, els mateixos participants assegurem, en un 93,5% dels casos, que mai no han patit un conflicte directe amb una persona immigrant. Una altra qüestió que es destaca dins de l’eix social d’aquesta primera aproximació quantitativa i qualitativa a la realitat de la configuració de la població vendrellenca és l’alta presència de persones amb estudis secundaris, un 25%, cinc punts per sobre de la mitjana provincial. De la mateixa manera, i pel que fa a l’eix demogràfic, la primera onada de dades exposada revela que les persones estrangeres empadronades al Vendrell són un 15,1%. Aquesta xifra es troba dins de la mitjana catalana (14,9%) i per sota del conjunt de la que es dóna a la província de Tarragona, que arriba al 17%.

La feina duta a terme no s’oblida, en tot cas, d’aspectes tan fonamentals i alhora preocupants com la situació econòmica i laboral —amb una taxa d’atur aproximadament del 35% enfront del 27,6% provincial— i un teixit empresarial de dimensions reduïdes. Segons el regidor, “cal treballar per adaptar l’oferta laboral a les necessitats de la població”.

Properes actuacions de la Regidoria de Convivència i Civisme

Un cop presentada aquesta primera aproximació de l’Observatori per la Convivència, la Regidoria ja disposa d’una previsió de les properes passes per seguir. Segons Domingo, “aquestes passen per la recerca i la difusió de nous indicadors qualitatius i quantitatius, l’elaboració de conclusions concretes construïdes amb el suport de la societat civil —amb la participació activa dels agents institucionals, socials i econòmics del Vendrell i la creació de tallers de participació ciutadana— i la definició conjunta dels grans reptes de futur”.



©2019 Ajuntament del Vendrell