08-05 Jansen orgueL'orgue del Vendrell és un dels elements importants del 34è Festival Internacional de Música Pau Casals, i per aquesta raó s'ha convidat l'excel·lent organista Jan Willian Jansen a fer un concert a l'església del Vendrell aquest dissabte, 9 d'agost, a les 22 h. L'organista estarà acompanyat per la mezzosoprano Eulàlia Fantova.

 

Jan Willem Jansen va néixer a Holanda, on va fer els estudis musicals amb Jan Warmink, Willem Mesdag i Wim van Beek. L'any 1977 obtingué el títol d'orgue al Conservatori Royal de l'Haia, i perfeccionà els seus coneixements amb Ton Koopman, a Amsterdam. Més tard anà a França i treballà amb Xavier Darasse, amb qui col·laborà en el Conservatori de Tolosa. És cofundador del departament de Música antiga d'aquest mateix conservatori, junt amb Michel Bouvard. A més de pedagog, també es dedica a la interpretació amb les millors formacions barroques d'Europa, com la Chapelle Royale de París, el Colegium Vocale de Gand o l'Hesperion XX amb Jordi Savall, entre altres.

Per al concert del Vendrell, Jan Willem Jansen ha preparat un programa amb obres d'Anonyme Flamand (s. XVII); William BYRD (1543-1623); Eustache du CAURROY (1549-1609); Dietrich BUXTEHUDE (1637-1707); Johan Ludwig KREBS (1713-1780); Johann Sebastian BACH (1685-1750); Rafael ANGLES (1730-1816) i extractes del Llibre d'orgue de Tolosa.

L'organista holandès s'ha mostrat molt entusiasmat de poder utilitzar l'orgue del Vendrell, un orgue lligat a Pau Casals i que va ser encarregat l'any 1775 a un constructor suís, membre d'una insigne nissaga d'orgueners, anomenat Ludwig Scherrer, a qui entre 1764 i 1804 se li coneixen una dotzena de projectes en diferents esglésies catalanes (Valls, Alcover, Porrera, Lleida, Vic...). Entre aquests projectes hi ha l'orgue del Vendrell, que va sonar per primer cop l'any 1777.

Inicialment es va instal·lar al lateral de l'església i es preveia que tingués uns 1.500 tubs (o flautes). Finalment, amb els tubs afegits a la cadireta, l'orgue compta amb 1.923 tubs. Segons consta a la documentació històrica, va costar molts diners, que van ser sufragats per impostos, donacions de particulars i famílies, ofrenes de confraries i recaptes populars.

El manteniment d'un "monstre" sonor d'aquestes característiques és molt costós i cada cert temps necessita una posada a punt i, fins i tot, una restauració. Al llarg dels seus gairebé 250 anys d'història, l'orgue del Vendrell ha estat intervingut en diferents ocasions i també ha passat llargs períodes de patiments. Una de les intervencions més sonades va ser la que va proposar (i sufragar) Pau Casals l'any 1929: l'orgue es va restaurar, es va modernitzar i —el més important— es va canviar d'ubicació. Va ser traslladat des del lateral de l'església al mig del cor. Sembla que aquest canvi d'ubicació va fer perdre sonoritat a l'instrument i per això s'hi van haver de fer altres ajustaments no previstos per tal de recuperar-ne sonoritat. Recordem que el pare de Pau Casals havia estat organista del Vendrell, càrrec que va assolir amb només 20 anys. L'última de les restauracions importants ha estat la més recent (2010), amb el desmuntatge complet de l'orgue, gràcies a la qual l'orgue torna a sonar amb tota la seva esplendor.



©2019 Ajuntament del Vendrell