05-20 cataleg sardanes webEl 8 de maig va tenir lloc, a l'Auditori de l'Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell, la presentació del catàleg de l'exposició titulada "La sardana al Vendrell: dels orígens a la difusió internacional d'un símbol. 65è aniversari dels Dansaires del Penedès". Aquesta exposició, inaugurada l'any 2011 amb motiu del 65è aniversari dels Dansaires del Penedès, fou organitzada per l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès i els Dansaires del Penedès, amb la col·laboració del Consell Comarcal del Baix Penedès i l'Ajuntament del Vendrell.

La presentació, amb gran afluència de públic, va comptar amb la presència de Martí Carnicer, alcalde del Vendrell; Josep Poblet, president de la Diputació de Tarragona; Joaquim Nin, delegat del govern de la Generalitat de Catalunya; Joan Olivella, president del Consell Comarcal del Baix Penedès; Nati Castejón, directora de l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès; Joan Morros, president dels Dansaires del Penedès, i nombroses autoritats locals i comarcals. Es va iniciar l'acte amb una projecció de les imatges del catàleg, acompanyada de la sardana d'Enric Casals La mainada de Sant Salvador, de l'any 1928. A continuació, els participants van destacar la recerca documental portada a terme des de l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès i la tasca de difusió de la sardana dels Dansaires del Penedès. Es va ressaltar el fet que l'exposició estava itinerant i que s'havia exposat per diferents poblacions del Baix Penedès, el Tarragonès i el Baix Ebre.

A partir d'ara, l'exposició disposa d'un catàleg que permetrà aprofundir en els seus continguts. El catàleg presentat, les autores del qual són Nati Castejón i Maria Garcia, és la primera publicació de l'Arxiu Comarcal del Baix Penedès i ha estat possible gràcies al suport rebut pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal del Baix Penedès, l'Ajuntament del Vendrell i els Dansaires del Penedès.

La presentació va anar a càrrec de Jaume Figueres i Trull, autor del pròleg del llibre i secretari de l'Associació Sardanista de Calafell, que sota el títol "Tota una història. Dreceres i giragonses pels camins de la sardana" va fer una magnífica dissertació de l'evolució de la sardana des de finals del segle XIX fins als nostres dies. Com a cloenda, els Dansaires del Penedès van ballar la sardana titulada El rei de casa, del compositor Jordi Paulí, peça que van ballar a Jerusalem en el seu darrer viatge a Israel.



©2019 Ajuntament del Vendrell