05-09 rp vinstagram webLa Sala Entrevinyes dels Cellers Avgvstvs Fòrvm va acollir dimarts l'acte de presentació de la primera fase de l'edició d'enguany del projecte "Biblioteques amb DO", presidit pel regidor de Cultura de l'Ajuntament del Vendrell, Sr. Albert Solé. També van ser-hi les directores de les biblioteques del Penedès implicades en el projecte: Lola Escoda (Biblioteca Ventura Gassol de Calafell), Marisa Ibáñez (Biblioteca Marta Mata de Cunit), Àngels Colom (Biblioteca Pública Terra Baixa del Vendrell) i Núria del Campo (Biblioteca Torras i Bages de Vilafranca del Penedès). Mercè Parera (Biblioteca Francesc Pujals de Martorell) no va poder assistir-hi i Alfons Morillas (Biblioteca Pública Terra Baixa del Vendrell) va completar la taula.

"Biblioteques amb DO" és una iniciativa que l'any passat es va impulsar des de la Direcció General de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya. El seu principal objectiu és difondre la relació existent entre el món de les lletres i la cultura i el del vi, fent-ho amb un paper protagonista per part de les biblioteques del territori. El projecte pren com a base les dotze Denominacions d'Origen catalanes, dedicant un mes de l'any a cadascuna d'elles, durant el qual les biblioteques del territori de la DO en qüestió implicades programen diverses activitats que tenen com a eix central el món del vi. En el cas de la Biblioteca Pública Terra Baixa del Vendrell, hi participarà per segon any i en aquesta edició el mes de novembre serà el dedicat a la DO Penedès.

Enguany, però, s'hi incorporen algunes novetats en el desenvolupament del projecte, ja que cinc de les biblioteques de l'àmbit de la DO Penedès han començat a treballar-hi de manera conjunta, de manera que es pugui transmetre de forma més visible el seu vessant real de xarxa d'equipaments al territori. Per fer-ho, a més de les biblioteques de Martorell, el Vendrell i Vilafranca del Penedès (que ja van participar-hi en l'edició del passat any), enguany s'hi incorporen les de Calafell i Cunit. En total, seran cinc les biblioteques del Penedès les implicades en la segona edició de "Biblioteques amb DO", un grup d'equipaments que donen servei a més de 80.000 usuaris amb carnet i que van rebre més de 300.000 visites durant l'any 2013.

Les biblioteques del Penedès han volgut, d'aquesta manera, treballar en xarxa en el desenvolupament d'aquesta edició de "Biblioteques amb DO", potenciant el seu paper com a elements centrals pel que fa a la dinamització cultural del territori i oferint un projecte d'abast territorial als ciutadans de l'àrea geogràfica en què s'inscriuen, a més de fer més visible encara la xarxa d'espais que entre totes les biblioteques es construeix.

Cada biblioteca dissenyarà un programa d'activitats propi. Seran propostes variades adreçades a tot tipus d'usuaris, que inclouran tertúlies sobre llibres, clubs de lectura, exposicions, activitats infantils, etc. i que es complementaran amb els tastos que oferiran els cellers col·laboradors en el projecte. En aquest sentit, s'amplia el nombre de bodegues que participaran d'una manera o altra en l'edició de "Biblioteques amb DO". En total seran tretze: Avgvstvs Fòrvm, Barthomeus, Jané Ventura, Cal Lluïsot, Mas Perdut, Partida Creus, Cal Santó, Sicus, Mas Comtal, Gramona, Jean Leon, Torres i Juvé Camps.

A més dels cellers, el projecte també comptarà amb la col·laboració de diversos equipaments i entitats, com ara l'Auditori Pau Casals, el Teatre Àngel Guimerà o el Vinseum Museu de les Cultures del Vi, entre molts altres.


Concurs de fotografia #vinstagram

A més de les activitats específiques que cadascuna de les biblioteques programarà, també n'hi haurà de comunes, com ara el concurs de fotografia #vinstagram. Engegat l'any passat des de la Biblioteca del Vendrell, en aquesta edició es posarà també en marxa en la resta de biblioteques.

Per participar-hi cal disposar d'un perfil públic a Instagram i presentar un màxim de dues fotografies, de temàtica relacionada amb el món del vi en sentit ampli —enoturisme, patrimoni, paisatge, moments i experiències, etc.— i etiquetar-les amb el coixinet assignat per a cada biblioteca: #vinstagramcalafell, #vinstagramcunit, #vinstagrammartorell, #vinstagramvendrell o #vinstagramvilafranca. El termini de presentació de les imatges s'obrirà el dia 1 de juny i es tancarà el 31 d'octubre, cinc mesos durant els quals es podrà assolir la màxima diversitat temàtica a l'hora de fer les imatges.

Cada biblioteca tindrà dos guanyadors. Un a la fotografia més votada pels usuaris tant a través de Facebook com presencialment, i l'altra l'assenyalat per un jurat. D'aquesta manera, en tot el territori de la DO Penedès s'obtindran dotze fotografies guanyadores: les deu corresponents a les cinc biblioteques implicades i dues més que seran escollides des del Vinseum.

Pel que fa als premis, també n'hi haurà d'específics, atorgats per cada biblioteca (lots de productes, entrades a equipaments, etc.), però també de comuns, com ara entrades per al Vinseum i l'aparició de les dotze fotografies guanyadores en un cartell/calendari que s'editarà per al 2015. Les bases senceres del concurs es podran consultar abans de l'1 de juny a les biblioteques convocants.



©2019 Ajuntament del Vendrell