06-19_descalswLa sala d'exposicions temporals de l'emblemàtic museu vendrellenc mostrarà, a partir del 24 de juny, la mostra "Exposició antològica (1963-2013)" que resumeix la trajectòria artística d'un dels creadors contemporanis més prolífics de la nostra comarca, Joan Descals i Esquius.

La quarantena de peces que omplen l'espai i captiven l'espectador, mostren la versatilitat de l'artista: dibuixos, pintures, ceràmiques decorades, pedres i soques pintades, objectes trobats i retrobats, versos llegits i interpretats pel pinzell, l'aquarel·la o l'oli.

Joan Descals va néixer a Sant Fruitós del Bages i fa més de quaranta anys es va establir al Vendrell, on a més de treballar com a mestre ha desenvolupat gran part de la seva tasca com a artista i ha col·laborat també molt intensament amb nombroses associacions i entitats de la vila.

L'obra exposada resumeix cinquanta anys de producció, els anys d'aprenentatge, en què allò que inspirava l'artista era el seu entorn més quotidià, la seva família; l'etapa vinculada a la música i el cubisme; també el lirisme més íntim amb la interpretació d'obres de poetes, com Olga Xirinacs, Nati Soler, Antoni Marí o Pere Gimferrer..., i són protagonistes en les seves pintures personatges de la mitologia clàssica.

Una part destacada de l'exposició és el joc que proposa Descals amb els objectes trobats, pedres, papers de diaris, gerros... i els objectes més inversemblants que serveixen tant com a contingut com a continent. D'aquesta manera fa que l'espectador tingui una actitud activa, fixi la mirada, busqui i cerqui infinitat d'interpretacions a la seva obra.

La inauguració, que serà el proper 24 de juny a les vuit del vespre al Museu Deu, és el complement de tot un seguit d'actes que rendeixen homenatge a aquest artista, un concert d'orgue a l'Església del Sant Salvador del Vendrell, a les 18.30 h, amb l'estrena de la Suite de Sant Joan a càrrec del contratenor J. Domènech, a l'orgue Jonatan Carbó, amb música de Carlota Baldrís i lletra de Joan Descals.

D'altra banda, el Museu ha preparat activitats relacionades amb l'exposició amb la finalitat de conèixer, difondre i aprofundir en la figura de Joan Descals, com ara tallers, visites familiars i visites guiades per al públic general.



©2019 Ajuntament del Vendrell