05-13_rp_codi_qr03wLa direcció del Museu Deu, l'Ajuntament del Vendrell i la Universitat de Barcelona han acordat desenvolupar un projecte innovador basat en l'ús de tecnologies digitals aplicades a dotze de les principals obres pictòriques del Museu Deu. Aquesta experiència, existent ja en alguns museus d'Europa i pionera a l'Estat espanyol, té com a base mostrar com una mateixa obra d'art pot tenir lectures diferents. Per fer-ho, el Museu ha dotat de connexió Wi-Fi totes les sales d'exposició on hi ha les obres de referència, i ha instal•lat diversos aparells portàtils per a ús exclusiu dels visitants. Amb tot, l'experiència es podrà portar a terme també mitjançant els aparells de telefonia mòbil dels mateixos usuaris, sempre que tinguin lectors de codis QR.

S'ha optat per fer l'experiment emprant aquest tipus de codis perquè són els més estesos i de descàrrega gratuïta. La visita és lliure i cada usuari la pot fer al seu ritme.

Cadascuna de les dotze obres que formen part del projecte té dos codis QR per ser escanejats: l'un, incorpora una lectura tradicional de l'obra d'art, del seu autor..., i l'altra, descarrega informació que permet fer una lectura més subjectiva del quadre; per exemple, una fotografia del motiu original del quadre, comentaris que l'obra ha despertat en altres visitants, animacions de l'obra, recursos audiovisuals que hi fan referència, entre altres.
Al final, es demana a aquells que vulguin que responguin una enquesta molt senzilla que té com a finalitat avaluar el sistema, tant des del punt de vista tècnic, com de la mateixa interpretació de l'art.

Aquest nou sistema permet visitar de manera autònoma el Museu, emportar-se a casa aquells comentaris que més interessin i no incrementar el cost de la visita. A més, és un sistema ideal per a la gent jove, que troba en aquests nous sistemes un mitjà que els resulta familiar, pròxim i eficaç.

Aquest projecte s'emmarca dintre d'una experiència pilot sobre interpretacions subjectives de l'art, única a Espanya, i el seu responsable és el grup de recerca Didpatri, Didàctica del Patrimoni, Museografia comprensiva i Noves tecnologies, de la Universitat de Barcelona. Un dels seus professors titulars, Joan Santacana, llicenciat en Arqueologia i Història antiga i doctor en Pedagogia, ha explicat que s'ha escollit el Museu Deu perquè disposa d'una de les col•leccions d'art privades més interessants de Catalunya. L'alcalde del Vendrell ha agraït l'elecció de l'equipament vendrellenc, i ha ressaltat la necessitat que els museus no perdin el tren de la noves tecnologies com un atractiu més per als seus visitants.

L'inici de l'experiència per al públic comença el dia 18 de maig i, si funciona bé, el projecte quedarà implantat de manera permanent. Amb el temps, es podria anar ampliant a més obres del Museu.

Per a la implementació d'aquesta modalitat mòbil l'Ajuntament del Vendrell ha instal•lat les antenes necessàries, la Universitat de Barcelona ha portat a terme la recerca i ha dotat el Museu Deu de tauletes, mentre que el personal del Museu ha fet l'assessorament científic i tècnic, així com la selecció de les obres i la revisió dels comentaris.



©2019 Ajuntament del Vendrell