04-10_regidor_cultura_webEl Govern de la Generalitat de Catalunya ha declarat Bé cultural d'interès nacional la Casa Museu Àngel Guimerà. La rellevància de l'immoble rau en el llegat històric i artístic que Guimerà va aportar a la llengua i la cultura catalanes, un element imprescindible per entendre l'evolució de la història del país. El regidor de Cultura de l'Ajuntament del Vendrell, Albert Solé, ha rebut amb gran satisfacció aquesta declaració, la qual suposa la catalogació de lloc històric d'aquest edifici.

La Casa Museu Àngel Guimerà, coneguda actualment com Cal Guimerà, era coneguda també pel nom de Cal Ximet. Aquesta casa pairal de la família Guimerà, adquirida pel besavi del poeta i dramaturg l'any 1778, pertany a l'Ajuntament del Vendrell des del 1973, moment en què va ser cedida pels hereus d'Àngel Guimerà perquè fos oberta al públic.

Des de l'any 1989 la gestió del centre va a càrrec de l'Ajuntament del Vendrell, el qual el 1990 va impulsar un projecte de remodelació de l'edifici i una modificació de la coberta. Després de la reforma, a la planta baixa s'hi van ubicar les regidories de Cultura i Educació, la planta primera es va conservar intacta com a museu del poeta i la segona planta es va convertir en oficines.

Actualment, no existeix a Catalunya cap institució en què la personalitat del dramaturg Àngel Guimerà sigui explicada en totes les seves facetes i en la seva veritable dimensió. Tampoc hi ha cap espai al qual els estudiosos es puguin dirigir i en el qual es concentri la documentació del personatge. Per aquest motiu, l'any 2004 es va encarregar un nou projecte a l'arquitecte Ricard Gili per poder rehabilitar tota la casa pairal dels Guimerà i ampliar l'espai expositiu de la casa amb una nova edificació en un solar contigu.

Albert Solé ha explicat que "malgrat la situació econòmica actual, es continuarà treballant per poder obrir al més aviat possible la part del museu". En aquests moments falta fer la instal·lació elèctrica, col·locar-hi els mobles i donar forma a la part museogràfica. El mateix regidor de Cultura ha manifestat que, "a mesura que es vagin tenir els recursos necessaris, s'anirà habilitant de mica en mica la segona part del projecte, centrada en el Centre d'Estudis i Documentació d'Àngel Guimerà".

L'objectiu és que es pugui concentrar tota la documentació relacionada amb el poeta i dramaturg perquè el Vendrell esdevingui un municipi de referència per a tots aquells investigadors que estudiïn la figura d'Àngel Guimerà.

 



©2019 Ajuntament del Vendrell