02-27_rp_memoria_serveissocials01_webAquesta setmana s'ha presentat la memòria del 2012 dels Serveis Socials, una àrea prioritària per a l'equip de govern. La conjuntura econòmica en la qual estem immersos ha provocat una reorientació de les ajudes econòmiques, així com un sobreesforç de treball diari de tot el personal tècnic i administratiu per fer front a les diferents problemàtiques que s'han hagut d'atendre. Els Serveis Socials de l'Ajuntament del Vendrell són en aquests moments la primera línia de defensa per a les persones i famílies més afectades per la crisi i això es reflecteix clarament en les dades que es van presentar.

 

Durant l'any 2012 s'han dut a terme 11.108 intervencions, fet que representa un creixement d'un 21% respecte a l'any anterior. El regidor de Serveis Socials, Hermini Caballero, va subratllar que "des del 2007 s'ha acumulat un creixement del 282%".

Una dada molt significativa, i que té a veure amb la situació excepcional amb la qual ens trobem, és el gran creixement de la demanda de la prestació de la Renda Mínima d'Inserció (RMI), mai vist amb anterioritat. Durant l'any 2012 a Serveis Socials s'han tramitat 72 expedients nous, dels quals se n'han aprovat 6, se n'han denegat 38 i 18 estan pendents de resolució. El coordinador de Serveis Socials, Josep Miquel Beltran, va explicar que "aquest fet està afegint una càrrega de treball a les dependències de Serveis Socials, ja que requereix una resposta adequada i d'atenció a les persones i famílies més vulnerables del municipi". En total, amb data de gener de 2013, hi ha 217 expedients d'aquesta prestació de famílies del Vendrell, dels quals 78 estan aprovats, 60 s'han denegat i 21 estan pendents de resolució. Hermini Caballero va puntualitzar que "nosaltres tenim molt clar que aquesta prestació és un sistema de protecció per a persones en situació de pobresa extrema i que té per objectiu atendre les necessitats bàsiques per poder viure, però la prestació econòmica, depèn exclusivament de la Generalitat". A part d'iniciar l'expedient, una altra de les tasques de Serveis Socials és revisar el plans d'actuació personalitzats per tal que el beneficiaris de la RMI compleixin una sèrie d'obligacions, com ara participar en tallers d'habilitats socials, tallers formatius o tallers de llengua i cultura, entre d'altres.

El regidor de Serveis Socials va afegir que "per sortir de la situació en la qual ens trobem en l'actualitat no hi ha miracles ni solucions màgiques, no hi ha dreceres, només hi ha un camí que és el treball dur, l'esforç, la imaginació i la creativitat". En aquest sentit, cal destacar quatre projectes:

- el Centre de distribució d'aliments de Càritas al carrer de Mar
- el repartiments de kits nadó (alimentació infantil i bolquers) a través de Creu Roja
- el servei de menjador de la Fundació Santa Teresa
- el taller de cuina solidària amb dos cuiners voluntaris al Centre cívic L'Estació.

Hermini Caballero va agrair l'esforç d'aquestes entitats i de molta gent anònima que actua de forma voluntària per la seva tasca altruista i solidària, ja que sense aquestes persones seria més difícil de dur a terme molts d'aquests projectes. Per tant, es considera clau la promoció d'unes polítiques socials adequades a la realitat del municipi, ampliant la capacitat de resposta dels Serveis Socials mitjançant estratègies de cooperació i col·laboració entre administracions i entitats de caràcter social com ara Càritas, Creu Roja, Fundació Santa Teresa i el teixit associatiu.

Per acabar, el regidor de Serveis Socials va fer una any més l'exercici de desmentir els tòpics i rumors totalment falsos que circulen pel Vendrell relacionats amb les ajudes de Serveis Socials i les persones nouvingudes. Hermini Caballero va manifestar que "també ho fem com a mostra de total transparència del departament per explicar quines són i com es reparteixen les ajudes socials que es controlen des d'aquesta àrea de l'Ajuntament del Vendrell. Fent una mitjana de totes les ajudes, el resultat és que el 87'84% són per a ciutadans autòctons. És a dir, només el 12'16% de les ajudes estan destinades a persones immigrants.

Presentació de la Memòria 2012 de Serveis Socials

 



©2019 Ajuntament del Vendrell