10-10_rp_valoracio_topmanta02_webAvui al migdia, a les dependències de la Policia Municipal del Vendrell, s'ha procedit a la destrucció del material decomissat durant el que es porta de l'any 2012 en el dispositiu conjunt de la Policia Municipal i els Mossos d'Esquadra contra els venedors del top manta. En total, s'han destruït 2.816 articles que es calcula que tindrien un valor aproximat de venda d'uns 24.545 euros. El nombre d'articles comissats representa la meitat respecte l'any passat. "Això s'explica pel fet que, gràcies als controls exhaustius que s'han fet als accessos, ja no han arribat tants venedors al passeig", ha explicat Jordi Altarriba, cap de la Policia Municipal. Entre els articles decomissats, hi havia DVD, CD, bosses de mà, rellotges, moneders, cinturons i ulleres, entre altres. El material ha estat carregat en un camió que, després d'una premsada inicial, s'ha traslladat a la planta incineradora del polígon de Riu Clar de Tarragona, per a la seva destrucció definitiva.

La destrucció del material intervingut durant l'estiu ha servit per fer una valoració de l'actuació policial contra la venda il·legal, que en paraules del regidor de la Policia Municipal, Joan Maria Diu, "ha estat un èxit", ja que s'ha aconseguit eliminar pràcticament del tot la presència de venedors de top manta al passeig Marítim de Coma-ruga, quan fa un parell d'estius se n'hi havien arribat a congregar uns 300. Segons Diu, "tot plegat ha estat possible gràcies a la bona coordinació entre la Policia Municipal i els Mossos d'Esquadra, que han intensificat les tasques dissuasòries i d'investigació". Des del final del passat mes de febrer, s'han fet controls exhaustius a l'estació de Sant Vicenç de Calders i a les entrades per carretera als barris marítims, i s'ha fet una vigilància preventiva al passeig Marítim i a les zones properes. A més, també s'ha actuat de forma coordinada amb la policia local de Calafell en el sector del sanatori.
D'altra banda, el regidor ha valorat positivament les campanyes de conscienciació ciutadana per evitar la compra d'aquest tipus de productes i per evitar complicitats de la ciutadania amb aquest fenomen que facilita l'explotació de les persones, alimenta l'economia submergida i perjudica les empreses legalment establertes. Cal destacar la campanya "Stop Manta", que tenia com a objectiu conscienciar la ciutadania sobre els perjudicis que suposa comprar al top manta, i es va presentar en forma de pòsters als comerços, de banderoles als fanals i pintura al terra del passeig Marítim, i d'uns díptics que recollien deu motius pels quals el comerç il·legal encobreix delictes dels quals els compradors poden ser còmplices.

Segons l'alcalde del Vendrell, Benet Jané, "amb l'actitud ferma i persistent dels agents de la Policia Municipal i dels Mossos d'Esquadra, els venedors han vist que al Vendrell no hi tenien res a fer i que no permetrem que vinguin". En aquest sentit, s'ha avançat que es continuarà amb el dispositiu dissuasori per intensificar-lo de nou amb l'arribada del bon temps.

En definitiva, una temporada més s'ha pogut recuperar el passeig Marítim per als vianants i per als comerciants del mercat d'artesania i de la resta de comerços legals de la zona, així com millorar la imatge de Coma-ruga.



©2019 Ajuntament del Vendrell