09-17_setmana_llibre01_webEl passat dissabte 15 de setembre a les 7 de la tarda, la Casa Museu Àngel Guimerà presentava a Barcelona, dins dels actes de la Setmana del Llibre en Català, la lectura dramatitzada de la paròdia de Terra baixa Riera Baixa, de Joaquim Montero. La lectura fou a càrrec del grup de teatre del Vendrell, sota la coordinació de Francesc Ripoll, formada pels següents membres:

FARTA ........................................Ció Pallarès

BÒRNIA ..................................... Ester Tous

EMBOLICH .................................Francesc Ripoll

HEREU DEL BESTIÀ ......... .......Joan Fontana

XANXES .....................................Xavier Inglès

CEDÀS ...................................... Jaume Pau Cañas

NURI .......................................... Felip Urgell

NARRADORA .............................Mia Giró

La paròdia Riera baixa s'estrenà al Teatre Romea de Barcelona la nit del 17 de maig de 1897, sis dies després de la primera representació de Terra baixa a Barcelona en aquell mateix local. Això vol dir que la paròdia es presentà al mateix públic que s'havia presentat l'estrena de l'obra parodiada.

En aquesta obra, l'acció es desenvolupa en tres actes que transcorren en "una botiga de planxadora" i es degrada el mite de la terra alta, on l'espai arcàdic és el colomar de l'Embolich. Riera baixa és una paròdia rica en recursos, en què hi ha castellanismes, la il·lusió escènica es trenca sovint i es degraden els continguts. La paròdia es tanca amb uns rodolins en homenatge a Guimerà.

La lectura fou seguida per un nombrós públic que ocupava el centre de la plaça de la Catedral de Barcelona, on estava situat l'escenari "Plaça de la Paraula".



©2019 Ajuntament del Vendrell