08-24_Ruta_Sal_del_mar_y_entra_en_el_Vendrell_16_08_2012_005_webAquest mes d'agost els estiuejants de les platges del Vendrell han pogut viure una nova experiència.

Durant les tardes dels dies 9, 16 i 23 d'agost 150 persones han visitat el Vendrell acompanyats per una guia del Museu Deu. Un total de 111 adults i 39 nens es van endinsar en les històries d'ibers, de senyors medievals i, fins i tot, de pirates.

La ruta s'iniciava a la porta dels allotjaments turístics dels barris marítims i, un cop a dalt de l'autobús, els visitants ja començaven a conèixer les aigües termals de Coma-ruga, que ja eren utilitzades pels romans per les seves propietats curatives. De camí cap al Vendrell, se'ls explicava com era l'antic port de Sant Salvador, amb la seva duana, amb les bótes a la platja plenes de vi i aiguardent i amb la seva particularitat dels secallets; veien l'edifici més antic del Vendrell, l'ermita romànica de Sant Salvador, i s'imaginaven la torre que estava al seu costat destinada a vigilar la incursió dels pirates. Des de l'autobús, també veien el poble de Sant Vicenç, que fou municipi independent fins a l'any 1940 i que tenia un important castell medieval.

La conversa duia els visitants a l'inici de la ruta al nucli antic, al Portal del Pardo. Allà descobrien on era la muralla medieval del Vendrell i se'ls explicava l'origen del nom "pardo" i anècdotes curioses que es van viure en aquest mateix escenari durant la Tercera Guerra Carlina. El passeig continuava pel carrer Major explicant la rellevància política i literària que tingueren els germans Ramon i Vidales, i també la figura de Pau Casals i d'Àngel Guimerà. Tot seguit, el grup entrava a l'església del Vendrell per veure l'altar major i l'orgue. Des de la plaça Vella, escoltaven la història de l'Àngel de Tobies i s'aproximaven els assistents al temps dels ibers portant-los al seu probable emplaçament, situat al punt més alt de la vila, la plaça de les Garrofes.

La ruta finalitzava a la plaça Nova, on es recordava el concert que Pau Casals va fer l'any 1927, amb una visita al Museu Deu. Al seu jardí tenia lloc una degustació de productes típics del Vendrell, resolis i bufats, a fi d'acabar de la millor manera d'acabar una ruta que ha permès als visitants conèixer d'una manera diferent el patrimoni vendrellenc.

Davant de la bona acollida per part dels usuaris i dels allotjaments turístics, es preveu organitzar noves iniciatives per portar al nucli de la vila els turistes allotjats a les platges fora de la temporada d'estiu per potenciar el turisme tot l'any del municipi.



©2019 Ajuntament del Vendrell