07-17_PlewEl Ple ordinari celebrat avui a l'Ajuntament del Vendrell ha aprovat de forma inicial el Reglament orgànic municipal (ROM), un instrument de regulació del règim organitzatiu i de funcionament de l'Ajuntament i dels seus òrgans, que articula els drets i deures dels membres de la corporació municipal. La proposta ha estat aprovada amb els vots a favor dels 16 membres del govern (CiU, PSC, PP i JpV) i els 5 vots en contra de l'oposició (PxC).

 El regidor de Règim Interior, Joan Josep Nin, ha destacat que el ROM "és una eina molt important que mancava a l'Ajuntament del Vendrell, especialment per les seves dimensions, i que ha de ser útil per garantir la feina que es fa tant des del govern com des de l'oposició, siguin els partits que siguin els que ocupin aquests llocs en cada moment". Cal dir que l'aprovació del ROM és un dels compromisos que recollia el pacte de govern que van signar tots quatre partits del govern a l'inici de legislatura.

Nin també ha ressaltat que el text del ROM ha estat elaborat durant els últims mesos gràcies a un treball conjunt de totes les forces polítiques. En aquest sentit, ha lamentat que el grup de PxC hagi decidit a última hora votar-hi en contra, malgrat que durant el procés de redacció del document hi ha participat i s'hi havia mostrat favorable.

Pel que fa a la seva estructura, el ROM s'articula en un Títol preliminar (articles 1 a 7), un Títol primer (articles 8 a 57) que regula l'organització institucional de l'Ajuntament i un Títol segon (articles 66 a 79), que engloba l'Estatut dels membres de la corporació. El ROM també inclou unes disposicions addicionals, una disposició derogatòria i una disposició final.

En concret, en relació amb l'organització institucional, el Reglament ordena els òrgans de govern municipals com ara el Ple municipal, l'alcalde o alcaldessa; la Junta de Govern Local, els tinents o tinentes d'alcalde o alcaldessa; els regidors i regidores delegats, el règim de les competències delegades; així com els òrgans de representació, assessorament i control, com són les comissions informatives, la Comissió especial de comptes, els grups municipals o la Junta de Portaveus.

Una de les novetats destacades de l'articulat d'aquest apartat és la institucionalització d'un Ple extraordinari que l'Ajuntament del Vendrell convocarà cada any per avaluar i debatre l'estat de la vila, i que s'anomenarà "El Ple de l'estat de la ciutat". La Junta de Portaveus determinarà el règim de convocatòria i de desenvolupament d'aquesta sessió.

Així mateix, gràcies al ROM aprovat avui, l'Ajuntament disposarà d'una relació de la terminologia dels documents que es debaten en els Plens i que ha de permetre millorar i agilitar el seu funcionament, com són la proposta d'acord, la proposta de resolució, la moció de l'Alcaldia, la moció, l'esmena, l'esmena transaccional, el prec, la pregunta i el vot particular.

En relació amb l'Estatut dels membres de la corporació, el ROM aprovat inicialment avui pel Ple regula els drets i deures dels regidors i regidores municipals; les incompatibilitats i registres d'interessos i la informació i participació dels regidors i regidores en el govern municipal.

En concret, pel que fa a les intervencions dels grups polítics durant les sessions de Ple, el ROM estableix que cada grup podrà fer un mínim de 2 precs i un màxim igual al nombre de regidors que tingui, tal com també passa amb les preguntes. També es regula el nombre de propostes de resolució o mocions: cada grup municipal té el dret a presentar-ne 3 per sessió.

Quant a la presentació de mocions, propostes i esmenes, el Reglament estipula que el ponent disposarà de dotze minuts en la seva primera intervenció, mentre que els grups polítics en tindran sis per respondre. En la seva segona intervenció, el ponent gaudirà de sis minuts per respondre els grups i aquests, de tres minuts de rèplica. Finalment, el ponent del text tindrà tres minuts com a tancament del debat del punt en qüestió. Quan els grups decideixin fer una explicació de vot, aquests disposaran de vuit minuts per realitzar-la. Tot i això, l'alcalde o alcaldessa té la potestat d'ampliar aquests temps establerts, però mai, en cap cas, de reduir-los.

D'altra banda, en el Ple ordinari de l'Ajuntament del Vendrell també s'ha arribat als acords següents:

-Per unanimitat, s'ha aprovat la proposta de la dissolució de la Junta de Conservació de la urbanització Bonavista Tennis.
-També per unanimitat, el Ple ha aprovat la rectificació de l'acord adoptat per la corporació municipal pel que fa a la moció d'adhesió del municipi del Vendrell a l'Associació de Municipis per la Independència.
-Tots els grups polítics han votat també a favor d'estimar parcialment les al•legacions i d'aprovar definitivament el Reglament del Registre Municipal d'Entitats.
-Per unanimitat, s'ha aprovat la proposta de cessió gratuïta d'ús de dos espais de l'edifici municipal situat al Camí Reial, 15-17, amb Josep Irla Bosch, 31 al Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC).
-El Compte general de l'exercici 2011 ha quedat aprovat amb 15 vots a favor de CiU, PSC, PP i JpV i els 5 en contra de PxC.
-El Pressupost del 2012 ha estat aprovat de forma definitiva amb 16 vots a favor de CiU, PSC, PP i JpV i els 5 en contra de PxC.
-La proposta de resolució presentada pel grup municipal de PxC de suport a la tasca social i humanitària de Càritas Parroquial del Vendrell ha quedat rebutjada per 16 vots en contra dels partits del govern (CiU, PSC, PP i JpV) i els 5 a favor de PxC. El govern ha reiterat el seu suport total a Càritas, amb qui treballa conjuntament en favor de les persones més necessitades de la vila a través de diverses iniciatives. Tot i això, ha rebutjat la proposta de PxC perquè el seu contingut es desviava de l'enunciat de la moció i feia referència a altres temes.



©2019 Ajuntament del Vendrell