El Dia Mundial del Medi Ambient se celebra cada 5 de juny a tot el món. Aquest any arriba a la quarantena edició. Aquesta celebració va ser establerta per l'Assemblea General de les Nacions Unides el 1972. El Dia Mundial del Medi ambient és un dels principals vehicles pels quals l'Organització de les Nacions Unides estimula la sensibilització mundial entorn del medi ambient i intensifica l'atenció i l'acció polítiques.

Quan veiem o patim els efectes del canvi climàtic i la degradació ambiental és fàcil culpar els altres perquè no efectuen les gestions i actuacions suficients en pro del medi ambient. No obstant això, el Dia Mundial del Medi Ambient és un dia en el qual deixem enrere les nostres diferències i celebrem les fites assolides en la protecció del medi. Aquest dia ens aporta un record sobre la importància que té cuidar el nostre medi ambient. Recordeu que cada acció compta, així que uniu-vos-hi cada any, sigueu on sigueu. El tema del Dia Mundial del Medi Ambient d'enguany és "Economia verda: t'inclou a tu?".

El programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient defineix l'economia verda com 'la que té com a resultat millorar el benestar humà i la equitat social per tal de reduir significativament els riscos ambientals i el dany ecològic'.

Què significa tot això per a tu?

Els ciutadans tenim al nostre abast una eina fonamental per promoure el canvi: el consum. Com a consumidors, tenim la oportunitat d'utilitzar el nostre criteri de decisió i promoure la incorporació de productes més sostenibles en el mercat.

Per això, heu d'optar per un consum responsable que prioritzi els productes més favorables per al medi ambient. Alguns consells pràctics per dur-lo a terme són:

 

Sigueu conscients de les conseqüències ecològiques, econòmiques i socials de les vostres compres.

Sapigueu què hi ha darrere dels productes que consumim.

Compreu només quan ho necessiteu, és a dir, reflexioneu abans d'adquirir qualsevol cosa i fer un ús racional dels serveis que tenim a disposició.

Tracteu de reparar aquells mobles o electrodomèstics que estiguin trencats o malmesos abans d'adquirir-ne de nous.

Separeu els residus quan realment ja no siguin útils i porteu-los sempre als contenidors adequats o a la deixalleria per al seu reciclatge correcte.

Racionalitzeu l'ús de l'aigua i l'electricitat domèstiques.

Trieu electrodomèstics que siguin el més eficients possibles, tant en el consum energètic com en el d'aigua.

Consumiu productes de l'agricultura ecològica i la ramaderia biològica.

Compreu en botigues pròximes a casa fins a les quals no hagueu de desplaçar-vos amb vehicle. D'aquesta manera, estalviareu energia i emissions a l'atmosfera.

Porteu bosses reutilitzables, cistelles, cabassos o carret d'anar a comprar i eviteu l'ús abusiu de bosses de plàstic.

Trieu productes a granel o amb poc d'embalatge, i sempre en les dimensions més grans. Així podrem reduir la quantitat de residus.

Compreu productes elaborats al més a prop possible del lloc de residència, i doneu preferència als locals. D'aquesta manera, es redueixen les despeses energètiques de transport i s'afavoreix l'economia local i regional.

Empreu piles recarregables.

Eviteu, sempre que sigui possible, els productes d'un sol ús.

Practiqueu formes de turisme que no tinguin cap mena d'impacte negatiu.



©2019 Ajuntament del Vendrell