05-22_rp_franquicies_webAl sector de la franquícia encara hi ha raons per a l'optimisme, ja que tot i el lleuger decreixement que van patir el 2011 es tornen a registrar dades similars a les del 2008.

Aquesta és una de les principals conclusions de la visita que van realitzar els tècnics de l'Ajuntament del Vendrell a la Fira Expofranquicia de Madrid, celebrada els dies 19, 20 i 21 d'abril, i al Saló de les Franquícies de Tarragona, del passat dia 3 de maig, per tal de buscar nous models de negoci interessants per al municipi.

La fórmula de la franquícia representa el 90% del sistema de comerç associat al conjunt de l'Estat espanyol, el creixement de la qual va ser del 6,5% l'any 2011. Les grans xifres del sector es resumeixen en l'existència de 947 marques i gairebé 60.000 unitats franquiciades, fet que representa més de 240.000 llocs de treball arreu de l'Estat. En l'àmbit local, segons les dades de L'Eina, gairebé un 5% de les empreses creades l'any passat es regeixen d'acord al sistema de franquícies.

 

Hi ha molts tipus de franquícia i de diferents nivells d'inversió. Pel que fa als sectors d'activitat més importants, cal destacar, en primer lloc, l'hostaleria i la restauració; tot seguit, hi ha tot el que té a veure amb la salut, la bellesa i l'estètica, i en tercera posició les botigues i els serveis especialitzats, sobretot els comerços de proximitat. Darrerament ha tingut lloc el creixement de sectors com ara els serveis a empreses i particulars, els serveis a l'automòbil i els negocis que no necessiten local.

En els diferents fòrums que van tenir lloc en el marc de la Fira Expofranquicia, els professionals del sector van assegurar que, en el context actual, s'ha produït un increment del nombre d'emprenedors que veuen en la posada en marxa del seu propi negoci una alternativa d'autoocupació. Així mateix, van concloure que emprendre una aventura empresarial és una mica menys arriscat si en lloc de posar en funcionament un negoci des de zero s'opta per una franquícia, ja que es tracta d'un model de negoci d'èxit provat. Ara bé, la franquícia no és sinònim d'èxit, ja que cal tenir molt clar quin negoci es vol muntar i conèixer les peculiaritats d'aquest sistema de comerç.

En aquest sentit, el Pla de Barris i L'Eina Espai Empresarial de l'Ajuntament del Vendrell han treballat conjuntament en l'organització de les Jornades sobre franquícies, que tindran lloc els propers dies 4, 11 i 18 de juny, de 10 h a 12 h, a les instal·lacions de L'Eina.

 



©2019 Ajuntament del Vendrell