03-30_ple_webEn el Ple extraordinari celebrat avui a l'Ajuntament del Vendrell s'ha aprovat, amb 16 vots a favor (CiU, PSC, PP i JpV) i 5 abstencions (PxC), el Pla d'Ajust que compleix els requisits previstos en l'article 7 del Reial Decret 4/2012, en el qual es determinen les obligacions d'informació i els procediments necessaris per establir un mecanisme de finançament per al pagament del deute a proveïdors dels ajuntaments.

El deute total de l'Ajuntament del Vendrell a proveïdors, incloent organismes autònoms i patronats municipals, que es va trametre al Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, el passat 15 de març, és de 23,6 milions d'euros. El Pla d'Ajust aprovat, i que avui mateix s'enviarà al Ministeri, té com objectiu garantir que l'Ajuntament del Vendrell generarà prou estalvi durant deu anys (2012-2022) per tornar els diners que el govern de l'Estat avançarà a proveïdors a través d'entitats financeres. Aquesta mesura permetrà reactivar l'economia local, ja que millorarà la liquiditat de les empreses, les quals està previst que comencin a cobrar des del proper mes de maig.

Amb aquesta nova línia de finançament no es cobreix cap dèficit a causa d'una mala gestió, sinó que es resol un problema de tresoreria que l'Ajuntament està patint en els darrers mesos. En aquest sentit, si l'Ajuntament hagués cobrat el que se li deu no es trobaria en aquesta situació delicada, ja que hi ha pendent d'ingressar uns 29 milions d'euros per part d'altres administracions públiques, empreses i particulars.

El Pla d'Ajust té una durada de 10 anys (2012-2022), en què els dos primers anys són de carència i els vuit anys restants són d'amortització. En aquest pla es presenten exercicis amb equilibri pressupostari, que recullen les obligacions de retorn del deute municipal i que tenen una liquidació positiva. Per tant, al 2012, l'Ajuntament estarà en una millor situació que avui, en què el deute viu serà de 17 milions d'euros (en aquests moments, és de 86,2 milions d'euros). I això s'aconseguirà amb un esforç important de la contenció de la despesa per anar amortitzant tots els préstecs sol·licitats en anys anteriors, per fer inversions, i aquesta nova operació de finançament.

El regidor d'Hisenda, Joan M. Diu, ha afirmat que "avui el ple de l'Ajuntament del Vendrell ha aprovat un Pla d'Ajust realista, que permet marcar un full de ruta clar per millorar la situació econòmica de la hisenda municipal amb unes mesures que simplifiquen l'administració, que milloren l'eficiència i que serà en benefici de tots els ciutadans del Vendrell".

La setmana que ve es donaran més detalls sobre les mesures del Pla d'Ajust.

 



©2019 Ajuntament del Vendrell