03-15_rp_hisenda_webAcollint-se al Reial Decret 4/2012, avui, 15 de març, l'Ajuntament del Vendrell ha enviat al Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques la relació de factures de proveïdors registrades fins al 31 de desembre de 2011 que estan pendents de pagament. En total, el deute és de 23.629.729,88 euros.

El regidor d'Hisenda, Joan Maria Diu, ha apuntat el següent: "Aquesta mesura permetrà reactivar l'economia local. 323 empreses es beneficiaran d'aquesta línia, que permetrà millorar la tresoreria des del mes maig". En aquesta llista s'hi inclouen també les factures d'organismes autònoms i patronats municipals.

Tal com s'ha dit en anteriors ocasions, les causes que han condicionat la tresoreria municipal i que han generat aquest deute són:

-la disminució d'ingressos pressupostaris per la baixada de l'activitat econòmica de la construcció, la qual també ha provocat una reducció de l'aportació del govern de l'Estat (es calcula una reducció d'ingressos al voltant d'uns 4 milions d'euros per any des del 2009);

-l'augment de la morositat en el pagament d'impostos dins del període voluntari per part dels ciutadans (en el cas de l'IBI, el 2008 el 95% de contribuents pagaven dins del termini voluntari, però el 2011 ha estat del 87%),

-i el retard en el cobrament de subvencions per part d'altres administracions (a data d'avui, la Generalitat de Catalunya deu 6,5 milions d'euros a l'Ajuntament del Vendrell).

En aquests moments, seguint les indicacions del mateix Reial Decret, la Regidoria d'Hisenda ja està treballant en l'elaboració d'un pla d'ajust, que es passarà a aprovació en un ple que se celebrarà el divendres 30 de març, per tal de poder-lo remetre al Ministeri dins del termini establert (31 de març).

Aquest pla d'ajust ha de garantir que l'Ajuntament del Vendrell generarà prou estalvi durant deu anys (2012-2022) per tornar els diners que el govern de l'Estat avançarà a proveïdors a través d'entitats financeres. Segons Joan Maria Diu, "aquest pla d'ajust ens obliga a definir de nou en un horitzó de deu anys els límits de despesa, no incórrer en futurs dèficits, incrementar l'estalvi per un import total de 31 milions d'euros i continuar aplicant criteris d'eficàcia i contenció de la despesa corrent".

Aquesta xifra s'ha calculat amb la previsió que el cost financer pugui ser d'un 5, és a dir, el deute a proveïdors més els interessos. Per tant, el cost financer podria ser d'uns 7,6 milions d'euros. Els dos primers anys serien de carència, en què només es pagarien interessos (2012: 400.000 euros, 2013: 1.200.000 euros), i la resta d'anys l'Ajuntament del Vendrell haurà de fer front a un pagament d'uns 3,6 milions d'euros, fins al 2022. Des de la Regidoria d'Hisenda, Joan Maria Diu valora que "aquesta darrera xifra representa un 9% sobre un pressupost d'uns 40 milions d'euros que pot tenir un ajuntament com el del Vendrell. Això significa un esforç important, el qual s'ha de fer per posar-se al dia en el pagament a proveïdors i reactivar l'economia local".

Hi ha la previsió que els proveïdors puguin començar a cobrar a partir del mes de maig a través d'entitats financeres. El Ministeri fixarà una calendari de pagaments, els quals s'hauran de liquidar en la seva totalitat abans de finalitzar el 2012.

 



©2019 Ajuntament del Vendrell