01-16_rp_cosbapsa01_webAquesta setmana s'ha fet balanç sobre l'incendi de la planta de transferència de residus que l'empresa Cosbapsa té a la urbanització Mas Borràs, al terme municipal del Vendrell. L'incendi, que es va iniciar el dijous 22 de desembre, es va donar per extingit el passat divendres 13 de gener.

D'una banda, el cap dels Bombers de Tarragona, Agustí Gatell, va explicar que l'incendi ha afectat una superfície de 8.000 metres quadrats. La gran quantitat de residus va provocar que les tasques d'extinció fossin molt complexes, ja que s'havien de remoure les piles de residus amb màquines abans de remullar-les. A més, per motius de seguretat, aquestes accions només es podien dur a terme en horari diürn.

A continuació, l'alcalde del Vendrell, Benet Jané, va reconèixer que no es va donar una informació immediata als veïns per tal de no generar alarma social, ja que els informes no indicaven cap tipus de perillositat ni situació d'emergència. En aquest sentit, cal dir que els fums de l'incendi van ser controlats i analitzats per l'Agència de la Protecció de la Salut, i no hi ha hagut constància d'intoxicació. De totes maneres, des de la ràdio i la televisió municipals s'informava puntualment sobre l'estat de l'incendi. Pel que fa a l'activitat de l'empresa, l'alcalde va explicar que al desembre del 2010 es va donar una llicència condicionada per un informe favorable, i alhora vinculant, emès pel Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya. Segons aquest informe, l'empresa havia de presentar uns informes de control periòdics. Com que l'empresa va incomplir aquesta condició, durant el 2011 l'Ajuntament del Vendrell va obrir un expedient sancionador a l'empresa i en va informar l'Agència Catalana de Residus. Ara, arran de l'incendi, l'Ajuntament del Vendrell ha obert un expedient de suspensió de la llicència de la planta i l'Agència Catalana de Residus durà a terme el tancament de les instal·lacions.

Per la seva banda, el director de l'Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost, va explicar que la situació de l'empresa, que es troba en procés de concurs de creditors, ha obligat l'Agència a posar els seus recursos per retirar la totalitat dels residus, que es calcula que podrien ser unes 4.000 tones, quan la llicència només autoritzava l'acumulació de 100 tones. El dia 5 de gener es van començar a transportar els residus a la planta incineradora de Tarragona i a l'abocador de Tivissa, tasca que es preveu que es desenvolupi durant uns quinze dies. Posteriorment, s'executarà la reclamació als responsables d'aquesta acumulació de residus de la gran despesa que suposa aquest trasllat, que es calcula que serà al voltant d'uns 400.000 euros.

Per últim, el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Joaquim Nin, va dir que ara s'està analitzant l'origen de l'incendi, i la voluntat és que els responsables d'haver produït aquesta acumulació de residus i del foc assumeixin la seva responsabilitat, tant des de l'àmbit jurídic com de l'econòmic, i, si convé, també des del penal.



©2019 Ajuntament del Vendrell