01-04_Presentaci_XatonadawAhir a la tarda, a la Sala Polivalent del Portal del Pardo, va tenir lloc la presentació de la 26a Xatonada Popular del Vendrell, que tindrà lloc el proper 5 de febrer. L'acte també va incloure un tast d'aquest plat típic i el gest simbòlic d'aixetonar la bóta de vi novell. Aquest darrer es va fer en homenatge a Pere Pijoan, president de la Cooperativa Agrícola i de CEOLPE durant molts anys, el qual va morir fa uns mesos. L'alcalde del Vendrell, Benet Jané, va tenir unes emotives paraules de record per Pijoan, de qui va destacar l'esperit "entusiasta i optimista" amb què sempre va treballar en la promoció dels productes de la terra, així com en totes les facetes de la seva vida.

A més de l'alcalde, la presentació va comptar amb l'assistència del fill de Pere Pijoan, Rafel Pijoan; la regidora de Promoció Econòmica, Comerç, Turisme i Platges, Àngels Turdiu; el primer tinent d'alcalde, Martí Carnicer; el president de l'Associació Gastronòmica de la Universitat del Xató de Catalunya, Paco Azuaga; el president en funcions de la Cooperativa Agrícola, Josep Domingo; així com diversos col·laboradors de la Xatonada vendrellenca.
La regidora de Promoció Econòmica va assenyalar que amb la presentació d'ahir "es posa de manifest el suport a la nostra gastronomia, als productes de la nostra terra i a totes aquelles persones, institucions i empreses que treballen per difondre'ls". I va assegurar que, malgrat el context de dificultats econòmiques, l'Ajuntament vendrellenc continua apostant per la Xatonada i per la promoció del xató, tot i que va reconèixer que la festa patirà una retallada pressupostària d'aproximadament un 20%.

La Xatonada Popular del Vendrell d'aquest 2012 inclourà els actes habituals: a partir de les 10 h, a la Rambla del Vendrell tindran lloc el 26è Concurs de Mestres Xatonaires, la 25a Exhibició de Xatonaires Infantils i la 19a Fira de productes alimentaris naturals i artesanals.

Pel que fa al Concurs, cal dir que aquest comptarà amb els tradicionals premis per als tres primers classificats (1r classificat: 300 € i cafè Brasilia per a un any; 2n classificat: 150 € i cafè Brasilia per a mig any, i tercer classificat: 100 € i cafè Brasilia per a tres mesos). També s'obsequiarà els sis primers classificats amb dues xatonades gentilesa de diversos restaurants del Vendrell i, a més, tots els participants del Concurs rebran un diploma acreditatiu i un lot de Cafès Brasilia.
Tot i que a hores d'ara encara s'està enllestint la confecció del jurat del Concurs, la regidora de Promoció Econòmica va avançar que es comptarà amb el xef Joan Roca, d'El Celler de Can Roca, actual ambaixador de la Ruta del Xató, així com amb el periodista gastronòmic Enric Ribera i diversos representants d'entitats del Vendrell.

A més, durant tot el matí del dia 5 de febrer, a la Rambla hi haurà l'animació del grup El Gobern de Catalunya i els visitants podran jugar, per un euro, en una ruleta d'obsequis relacionats amb el xató. En concret, la ruleta, que l'any passat va construir el drac de foc El Cabrot, enguany comptarà amb la col·laboració de diverses entitats del Vendrell, i tots els diners que s'hi recaptin aniran destinats a Càritas Parroquial.

D'altra banda, aquest proper dilluns 9 de gener s'obriran les inscripcions per als cursets "Aprèn a fer xató", tant per als infantils com per als adults. Per a informació i inscripcions, els interessats es poden adreçar al Patronat Municipal de Promoció Econòmica de l'Ajuntament del Vendrell (Camí Reial, 15-17, 4a planta, tel. 977 66 52 53), al SAC de l'Ajuntament del Vendrell (plaça Vella, 1, tel. 977 16 64 00) i al SAC (Centre Cívic) de Coma-ruga (av. Generalitat, 30-32, tel. 977 68 16 96).



©2019 Ajuntament del Vendrell