10-10_gbpwAquest proper divendres 14 d'octubre, a les deu de la nit, l'Auditori Pau Casals acollirà el concert Música de gralles al Vendrell, que per sisè any consecutiu segueix fent tribut als antics grallers de la vila. A l'edició d'enguany, que s'emmarca dins del Cicle de Tardor i en el programa d'actes de la Fira de Santa Teresa, es recordarà al graller Joan Company i Puig –Capblanc- (1869-1911), com a testimoni de l'evolució de la gralla. D'ell, l'estudiós Salvador Arroyo en diu el següent:

"Enguany es celebra el centenari del traspàs del graller vendrellenc Joan Company i Puig, Capblanc (1869-1911), integrant junt amb el seu germà gran Josep (1865-1946), del nucli de la coneguda colla de grallers Els Capblancs. Una formació innovadora a través de la qual es pot anar seguint l'evolució del món de la gralla durant tres dècades. Els Capblancs neixen com una formació clàssica de gralles seques, per introduir més endavant la gralla de claus; amb la posterior inclusió d'un instrument de metall, com el fiscorn. Però la experimentació de la colla va encara més enllà amb la creació d'una formació més àmplia anomenada Petita Cobla, que inclou tres gralles de claus, una tenora i un fiscorn, que cap a principis del segle XX, els permetia interpretar un repertori de sardanes.
Del Joan Company, home no en sabem massa coses, entre d'altres, pel fet que va morir molt jove el 7 de setembre de 1911, víctima de l'epidèmia de còlera que va afectar al Vendrell aquell any".

Al concert del proper divendres hi intervindran els grups següents:

Les Gralles del Baix Penedes, format pels grallers Carles Bo, Carles Guasch, Jordi inglés, Joan Ramon Ivern, Jordi López, Pere Marcé, Rosa Maria Marcé i Miquel Rovira, a més del timbaler Xavier Ollonarte.
Tocats de canya, format pels grallers Pere Esteban, Joan Figueras, Felip Nin i Jesús Trayner, a més del timbaler Àngel Aunion.
Els mosquits, format pels grallers Jordi Inglés i Adrià Grandia i el timbaler Daniel Cañellas, i que comptarà amb la col·laboració de Pep Orellana al fiscorn.
El grup convidat d'aquest any és el grup Bufalodre de Valls, que està integrat pels grallers Francesc Sans, Iris Gayete i Ferran Benach, i el timbaler Nando Taló.
Un altre fet destacat d'aquest concert és l'estrena de la peça escrita pel prestigiós compositor i director d'orquestra Salvador Brotons, que porta com a titol Introducció i dansa popular. Per a gralla catalana sola, i que interpretarà el graller Francesc Sans.



©2019 Ajuntament del Vendrell