03-29_biblioteca_webLa Biblioteca Pública Terra Baixa ha engegat un nou programa de visites escolars fruit de la col·laboració entre la mateixa Biblioteca i les escoles del municipi.

Al llarg d'aquest curs escolar els alumnes de 2n, 4t i 6è de primària de les escoles que ho sol·licitin, faran una visita a la Biblioteca per adquirir coneixements relacionats amb el seu funcionament, organització, serveis, recerca d'informació, ús del catàleg...

 
Un nou plantejament

Per a la posada en marxa del programa, des de la Biblioteca s'ha volgut fer un replantejament del format i funcionament de les visites escolars, amb una nova proposta en què es plantegen diferents objectius en funció dels diferents cursos i edats dels alumnes.

Així, per als de 2n, el que es busca és oferir-los un "Coneixement general de la Biblioteca". Els de 4t treballaran paràmetres relatius a "Ordenació, classificació i localització" dels documents, i els de 6è s'introduiran en la "Cerca d'informació en el catàleg". D'aquesta manera, tots els alumnes hauran visitat la Biblioteca un mínim de 3 vegades durant l'etapa d'educació primària, i en aquest itinerari hauran treballat els diferents nivells de coneixement necessaris i estaran perfectament capacitats per a treure'n el màxim profit. L'objectiu d'aquest nou plantejament és unificar aquesta activitat per a totes les escoles i aconseguir que tot l'alumnat adquireixi eines per afrontar els seus estudis i autonomia a l'hora d'utilitzar qualsevol biblioteca.

Al mateix temps, s'ha fet un replantejament d'alguns aspectes, per dotar les visites de més continguts, posant l'èmfasi en tot allò relacionat amb la recerca d'informació, adaptant-les als cicles i al currículum escolar i adequant-les als nous canvis informacionals. D'altra banda, en aquesta reflexió s'han tingut també en compte les transformacions experimentades per les biblioteques, que s'han convertit en una realitat diferent de la d'uns anys enrere.


Apostem per la lectura

Un nou element en el qual la Biblioteca ha posat molt d'èmfasi és el de treballar per motivar els nens i nenes a llançar-se a l'aventura de llegir amb la finalitat de millorar els nivells de comprensió lectora i fer-los descobrir que llegir pot ser un plaer.

Per a cada un dels nivells de visita s'ha dissenyat una proposta atractiva i lúdica d'animació lectora i s'ha elaborat una bibliografia de 20 títols seleccionats i revisats per experts en la literatura infantil.

Una d'aquestes propostes es titula "Què llegim". Es tracta que a partir de la visita a la Biblioteca els nens i nenes s'engresquin a llegir valorant les il·lustracions d'un nombre de llibres d'aquesta selecció que poden trobar i agafar en préstec a la mateixa Biblioteca, sota el pretext d'un joc que clourà amb un premi entre els participants.

Una altra d'aquestes propostes es titula "Biblioenigmàtic" i consisteix en la resolució d'uns enigmes plantejats arran de la lectura dels llibres amb el propòsit d'esdevenir uns bons bibliodetectius.



©2019 Ajuntament del Vendrell