Oradour1944-1945wEl proper 16 de febrer, a les 12 h, al parc de l'Europa dels Pobles de Gernika, tindrà lloc la inauguració del Monument als màrtirs de l'escultor Apel·les Fenosa.

El juliol de 2010 la Diputació Foral de Bizkaia va acceptar oficialment la donació feta per Nicole Fenosa, a través de la Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell, de l'escultura d'Apel·les Fenosa Monument als Màrtirs d´Oradour (1944-1945) per ser instal·lada a Gernika. Aquesta escultura estarà al parc de l'Europa dels Pobles juntament amb les escultures d'Eduardo Chillida Gure Aitaren Etxea i d'Henry Moore Large figure in a Shelter. L'obra en bronze fa 347 cm d'alçada x 110 cm d'amplada i 75 cm de fondària.

El monument recorda els fets passats a Oradour-sur-Glane durant la segona Guerra Mundial: el 10 de juny de 1944, una companyia de les SS entrà a Oradour-sur-Glane, va matar tots els homes, va tancar les dones i els nens a l'església, va calar foc i va provocar la mort de tothom.
Els soldats de les Forces Franceses de I´Interior van encomanar a Apel·les Fenosa un monument a la memòria de les víctimes. Fenosa féu el monument al seu taller de París i l'octubre de 1945 s'exposà al Salon des Surindépendants. L'obra tingué el reconeixement públic, però el bisbe de Limoges s'oposà a la seva instal·lació. L'any 1948 Jean Cassou, conservador del Museu d'Art Modern de París, incorporà l'obra a les col·leccions del Museu i durant molts anys estigué instal·lada a l'esplanada del Palais de Tokyo.


Finalment l'any 1981 l'escultura es col·locà a Limoges de manera provisional, fins que el 25 de juny de 1999 ho féu definitivament, com un memorial que recorda aquests fets.



©2019 Ajuntament del Vendrell