10-25_trio_kandinsky_09_webEl Trio Kandinsky, formació resident a l'Auditori Pau Casals, faran un nou concert, dins del Cicle de Tardor, el diumenge vinent 31 d'octubre a les 12 del migdia. El concert porta per títol "La música popular a través de la música culta", amb un programa que inclou dues obres importants; a la primera part interpretaran Trio, de Xavier Montsalvatge, i a la segona part Trio en Fa Menor op. 65, d'Antonin Dvorak.

Aquest concert, mostra com els compositors de tots els temps han estat fascinats per la música popular, però no és fins al romanticisme que aquesta esdevé un credo per a molts compositors en la recerca de noves fonts d'inspiració, d'una nova sàvia sonora més genuïna, fresca i antiacadèmica. Aquest afany correspon també amb la idea d'un art nacional basat en la concepció d'un poble i d'una terra: el volkslied, la cançó popular. Així es renova la recuperació del folklore en molts països europeus. En la península Ibèrica, aquest moviment arrenca amb Felip Pedrell, i en els països eslaus, s'inicia amb Chopin, Dvorak o Smetana, i segueix amb autors com Janacek, que pretenia aproximar la música a la dicció de la llengua txeca, Bartok i Kodaly, que inclouen en llurs partitures ritmes i politonalitats que anotaven parsimoniosament en un treball exhaustiu de recollida a Hongria, Romania i Bulgària.

A Dvorak, els seus contemporanis li criticaven la insistència en utilitzar temes populars en les seves obres. Tota la música d'aquest compositor txec conté aquest aire popular en el ritme, les modulacions, les harmonies i els girs melòdics. Posteriorment, Dvorak va intentar incloure el folklore americà en obres tan conegudes com el Quartet Americà i la Simfonia del Nou Món.

Montsalvatge també es veu atret pel continent americà, fins i tot defensa en la seva música el que ell en diu l'estil antillès. La música de Montsalvatge està influenciada per les havaneres i els sons cubans. Nascut a Girona i bon coneixedor de la Costa Brava, el compositor català se sent afí a la música dels catalans que van tornar de Cuba i a tot l'imaginari del Carib i de les Antilles que se'n desprèn, impregnat de sensualitat, alegria, però també de nostàlgia.

El Trio Kandinsky està format per Amparo Lacruz, violoncel; Corrado Bolsi, violí i Emili Brugalla, piano.



©2019 Ajuntament del Vendrell