10-11_macaris_peces_webUn any més, aquest coincidint amb la Fira de Santa Teresa, el món graller del Vendrell, grups i instrumentistes, segueix fent tribut als antics grallers; aquest any l'homenatjat és el timbaler Josep Sonet, Peces. L'acte es farà a l'Auditori Pau Casals del Vendrell, el proper divendres 15 d'octubre a partir de les 22 h.

Enguany es celebra el centenari del naixement del timbaler Josep Sonet i Ivern, Peces, un dels timbalers més coneguts de la música popular de final del segle XX.

Home manyós i polifacètic, Sonet va conrear diferents facetes creatives al llarg de la seva vida. Com més se'l coneix és com a timbaler, en la seva doble vessant de percussionista, en colles de grallers, i també com a acompanyant d'altres manifestacions de cultura popular que tenen el timbal com a únic instrument de suport musical, com els Armats o el Ball de Diables.

Però a més, la personalitat del Peces va aportar al món de la música popular tota una altra faceta menys coneguda, la de constructor i reparador de timbals. L'ofici de llauner, que aprengué de jove amb l'acreditat artesà vendrellenc Francesc Badia i Vendrell, Cisquet Llauner, li va permetre dedicar-se a treballar el zenc, el coure i el llautó amb creativitat i imaginació; fins i tot —i aquí trobaríem una interessant incursió de Sonet en el camp artístic—, va dissenyar i realitzar una peça d'orfebreria religiosa, una corona per a la imatge de la Mare de Déu dels Dolors de la parròquia del Vendrell.

Josep Sonet neix a les Peces (Albinyana) el 27 de març de 1910. Fill de Joan Sonet i Casellas, pagès de cal Cuat, i de Teresa Ivern i Fortuny, del Vendrell, és el petit de quatre germans. Ben aviat la família s'estableix al Vendrell, on el jove Sonet s'inicia en l'ofici de llauner a la botiga del Cisquet Llauner, al carrer Alt. El domini d'aquest ofici li va permetre entrar a treballar a l'Oleícola i a la Cooperativa Agrícola del Vendrell fins a la seva jubilació.

Durant el concert també es tindrà un record per a Albert Jané, Carbassó, mort aquest any.

En l'acte hi intervindran els següents grups: Les Gralles del Baix Penedès, Tocats de Canya, Els Mosquits i Grallers del Palomar, que és el grup convidat.

Els Grallers del Palomar va néixer com a formació el maig de l'any 2004, fruit de la coincidència al barri de Sant Andreu de Barcelona, de tres grallers i una timbalera: Amadeu Brugués, Maria Lourdes Mora, Anna Riera i Sandra López. Cinc mesos més tard s'hi afegí en Jordi Puig, també del barri. Amb el pas del temps hi ha hagut membres que han anat deixant el grup i se n'hi han incorporat d'altres, de manera que actualment la formació no té una vinculació geogràfica tan forta com tingué en el seu inici, però conserva el nom i la presència al barri d'alguns dels seus membres. Els components dels grup actual són: Amadeu Brugués, Joan Sanagustín i Anna Folqué a les gralles, i Maria Lourdes Mora i Oriol Mestres als timbals. Des de l'inici, el repertori d'aquesta formació s'ha orientat a l'acompanyament d'entremesos (gegants, capgrossos, castells, esbarts, etc.). Simultàniament s'han anat incorporant al repertori peces de concert, que s'han interpretat en ocasió de les diferents assistències al Dia del Graller de Vilafranca (ininterrompudament des del 2005), a Reus (als concerts de Santa Llúcia), a Arzúa (Galícia), i d'altres localitats.



©2019 Ajuntament del Vendrell