08-17_Guarnieri_webEl Trio Guarneri de Praga tancarà el 30è Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell amb un concert familiar, el dissabte 28 d'agost, a dos quarts de nou del vespre.

L'últim dels quinze concerts del 30è Festival Internacional de Música Pau Casals és dedicat a un públic familiar, i té com a objectiu divulgar la bona música entre els més petits acompanyats per la família, així com procurar el públic del futur. El Trio Guarneri interpretarà fragments del Trio op. 121, de L. van Beethoven, que el narrador David Puertas anirà explicant al públic assistent, fent-los jugar i fixar passatges determinats de la música.

Un exemple és el comentari que el mateix David Puertas ha escrit per al programa de mà:

"Beethoven es va anar quedant sord a poc a poc, però la música no es va apagar mai dintre del seu cap. Més aviat al contrari: com que ja no hi podia sentir "per fora", va aprendre a escoltar "per dintre", i al seu cap la música va seguir sonant i sonant. Tota la música que hi sonava, ell l'escrivia i, així, va compondre centenars d'obres musicals.
Quan encara hi sentia prou bé, va anar a l'òpera de Viena a escoltar una obra titulada Les germanes de Praga. Era una obra molt divertida escrita per un músic que es deia Wenzel Müller, i en un moment donat de l'obra, un personatge entrava a escena tot cantant una cançó més o menys com aquesta:
"Jo sóc el sastre Kakadú, jo sóc el sastre Ka-Ka-Kakadú.
Si tu no cantes la cançó, et punxo amb una agulla al cul!"
La melodia d'aquesta cançó es va fer molt famosa i aviat tothom la cantava pels jardins de Viena. A Beethoven també li va agradar molt, així que la va escriure en un pentagrama i en va fer deu variacions per a piano, violí i violoncel. Aquesta obra de Beethoven és la que escoltarem avui. Ulls i oïdes a punt, que la música comença a sonar!".


David Puertas és músic i periodista. Fa més de vint anys que es dedica a la divulgació musical, activitat que ha desenvolupat en col·laboració amb l'Auditori Pau Casals del Vendrell, l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, l'Orquestra Camerata XXI, l'Orquestra de Lleida, l'Orquestra de les Illes Balears, la Banda Municipal de Barcelona, Ibercàmera, la Universitat de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra, Ràdio Nacional d'Espanya, Televisió de Catalunya, etcètera. És autor de diversos llibres dedicats a Mozart, a Stravinsky, als enigmes musicals i als jocs musicals sonors, com ara els sidokus, una versió musical del popular sudoku. Com a intèrpret i compositor també desenvolupa una intensa carrera amb més de cinquanta enregistraments discogràfics, diversos premis de composició i obres editades en disc i en partitura. Actualment, és professor de música a l'IES Can Puig de Sant Pere de Ribes.

El Trio Guarneri de Praga reuneix tres solistes reconeguts internacionalment, que prossegueixen, amb gran experiència, la tradició txeca de música de cambra. La llarga col·laboració d'Ivan Klánsky, amb Cenek Pavlik i amb Marek Jerie, va potenciar i fomentar el desenvolupament de l'equilibrada harmonia i de l'homogeneïtat en l'estil d'aquest conjunt. Cenek Pavlik toca un violí de Guarneri del Gesu i Marek Jerie, un violoncel d'Andrea Guarneri.



©2019 Ajuntament del Vendrell