06-05_donacio_sang_webUn any més, i amb l'objectiu de mantenir l'autosuficiència, el Banc de Sang i Teixits torna a portar al municipi una Marató de Donació de Sang. Edició rere edició, hem vist com actuacions, activitats, guarderia per als petits, i molts obsequis i sorpreses ens han fet viure l'hàbit de la donació de sang com una festa familiar.

Aquest 2010, el Vendrell tornarà a acollir una Marató de Donació de Sang (la segona Marató!, la darrera fou el 2005). Conjuntament amb l'Ajuntament del Vendrell i l'Associació de Donants de Sang del Baix Penedès, s'ha previst que el proper dissabte 5 de juny de 2010, de 10 del matí a 10 del vespre (ininterrompudament), es puguin realitzar donacions de sang a l'Esplai de la Gent Gran del Tívoli (plaça del Tívoli, 5). La Marató persegueix, com a objectiu principal, sensibilitzar la gent sobre la necessitat de donar sang i captar nous i noves donants.

Aprofitem l'avinentesa, també, per convidar-vos a l'acte d'autoritats de la Marató, a les 10.30 h, en què es comptarà amb la presència del Sr. David Elvira, director general de Recursos Sanitaris del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, que serà acollit per l'alcalde del Vendrell, Il·lm. Sr. Benet Jané i Palau, i el director del Banc de Sang i Teixits de Tarragona-Terres de l'Ebre, el Dr. Enric Contreras i Barbeta, entre d'altres autoritats.

La comissió organitzadora treballa per compaginar la donació de sang amb una jornada festiva. D'ençà bastant temps i seguint experiències anteriors que han resultat molt positives, s'han mantingut contactes amb entitats, institucions, empreses i particulars per demanar el seu suport i la seva col·laboració en la difusió de la Marató i en la possibilitat de realitzar un seguit d'activitats lúdiques mentre duri l'esdeveniment. Posarem el màxim de facilitats (activitats i actuacions, regals i sorteigs, espai lúdic per a la mainada, més mitjans...) per donar l'oportunitat als ciutadans de fer aquest gest solidari. Cal recordar que per donar sang a la Marató només cal tenir més de 18 anys i pesar 50 kg o més (no cal anar en dejú).

Els responsables d'aquesta Marató fan una crida a la participació de tothom en la preparació de l'esdeveniment, sigui aportant idees, ajudant en la difusió amb qualsevol iniciativa o preparant activitats. Si esteu interessats a participar-hi, podeu posar-vos en contacte al telèfon 902 170 257 o al correu electrònic cvelasco@nadark.com (demaneu per Josep Maria Planella o Cristina Velasco).


ACTIVITATS I ACTUACIONS

10 h Inici de la Marató

De 10 h a 14 h Activitats per experimentar amb cadira de rodes (Associació Joan Sánchez)

10.30 h Acte d'autoritats i d'agraïment a les institucions i entitats col·laboradores (amb la presència d'autoritats)

D'11.30 h a 12 h Exhibició de sardanes (Joves Dansaires del Penedès-Campions de Catalunya)

De 12.30 h a 13 h Actuació de cant coral (Coral El Petit Estel)

De 13 h a 13.30 h Toc de gralles (Gralles del Baix Penedès)

De 18 h a 18.30 h Exhibició de sardanes i sardanes per al públic (Dansaires del Penedès)

De 18.30 h a 19 h Actuació de country iniciació, country avançat i funky (Escola de ball Les Mates)

De 19 h a 19.30 h Toc de gralles (Tocats de Canya)

De 19.30 h a 20 h Exhibició gegantera (Gegants del Vendrell)

De 20 h a 20.30 h Actuació musical (Escola Municipal de Música)

De 20.30 h a 21.30 h Exhibició de bicitrial amb el campió de Catalunya junior (Bike Trial Costa Daurada)

De 21.30 h a 22 h Cloenda de foc (drac de foc el Cabrot)


ACTES LÚDICS AL CARRER

- Actuació de percussió (Perkfusion de Bellvei)

- Representacions teatrals (Grup de Teatre Inestable del Vendrell)

S'agraeix a tothom la col·laboració desinteressada.


OBSEQUIS I SORTEIGS

Sorteig de 2 dinars al restaurant dels Nens del Vendrell Sorteig de 20 entrades per anar al parc aquàtic AqualeónSorteig de 10 entrades per anar a la bolera (Bowling Les Mates)Sorteig de 6 ampolles de vi Mil·liari Sorteig d'obsequis de cavistes (Jané Ventura)

...i més activitats i regals que us anirem anunciant pels mitjans i al Facebook de la Marató del Vendrell!


SERVEIS

Espai lúdic per a la mainadaAmpli desplegament de mitjans Espai atractiu i condicionat Refrigeri atractiu gratuït Marcador electrònic

(temps i nombre de donants)

Música ambient a l'exterior


ALTRES COL·LABORADORS

Ajuntament del Vendrell, Associació de Donants de Sang del Baix Penedès, Els Pastorets del Vendrell, Creu Roja El Vendrell, Altsound, Club Nàutic de Coma-ruga, Articles Publicitaris Tu Logo, Il·lustracions Jordán Studio, Ràdio i Televisió El Vendrell, Tot Diver i Esplai de la Gent Gran del Tívoli.

Segueix al Facebook la Marató del Vendrell

o fes-te amic de Maratons Donació de Sang.

Igualment, s'està treballant amb l'objectiu de batre un rècord de participació, la qual cosa només es pot aconseguir amb la implicació de tota la societat del Vendrell.


Qui pot donar sang?

Es pot donar sang...

...si es té més de 18 anys.

...si el pes corporal supera 50 kg.

...si no s'ha patit hepatitis després dels 12 anys.

...si, en cas de ser dona, no s'està embarassada.

A més, per donar sang no cal anar-hi en dejú.

Cal recordar que una de cada deu persones que entra en un hospital necessitarà una transfusió; que cada tres segons algú necessita sang a Catalunya; que cal donar sang amb regularitat, "Amb una vegada no n'hi ha prou", i que es pot donar sang cada dos mesos (els homes quatre vegades a l'any i les dones, tres).


Banc de Sang i Teixits: únic banc de sang

El Banc de Sang i Teixits subministra a tots els hospitals i clíniques de Catalunya els productes sanguinis que manquen per atendre les necessitats que poden sorgir en gairebé 15.000 llits hospitalaris.

Com a ens vertebrador del sistema hemoteràpic a Catalunya, té per missió la gestió i l'administració de la donació, i la transfusió i l'anàlisi de la sang i el plasma sanguini. També obté i processa teixits, i desenvolupa altres línies com a centre especialitzat en immunobiologia selecta en l'anàlisi, el diagnòstic i la recerca molecular, a més de la teràpia cel·lular i la medicina regenerativa. Juntament al vessant científic, el Banc de Sang i Teixits convoca un seguit d'activitats per afavorir les donacions de sang.


Municipis amb maratons

A banda de les vuitanta campanyes a la setmana que realitza la flota d'equips mòbils, el Banc de Sang i Teixits porta a terme des del 2002 una campanya de maratons de Donació de Sang arreu de Catalunya, com és el cas de la que se celebrarà al Vendrell. En les maratons de Donació de Sang es té la intenció de combinar la donació de sang amb una jornada festiva, marcada per diferents activitats i actuacions, un emplaçament d'ambient social i agradable, una gran flexibilitat horària i un important desplegament de serveis que no es donen en una campanya habitual. A dia d'avui, més de seixanta poblacions de Catalunya acullen cada any una Marató de Donació de Sang.


"Amb una vegada no n'hi ha prou": donar sang tot l'any

Abans de complir els 75 anys, més del 70% de la població necessitarà rebre sang o derivats. De cada donació se'n beneficien com a mínim tres persones, perquè se n'obtenen concentrats d'hematies, plaquetes i plasma. Malgrat els avenços científics i tecnològics de recombinació genètica per a la producció de proteïnes humanes, la sang no es pot fabricar i la donació és l'única font per a la transfusió.

Cada component sanguini té la seva funció. El 55% dels concentrats d'hematies s'utilitzen en especialitats mèdiques, mentre que un 40% es fa servir en usos quirúrgics. Per grans grups diagnòstics, el 24% dels concentrats d'hematies els reben persones amb malalties de la sang i el 17%, malalts amb càncer. Es pot afirmar que, entre les malalties de la sang i el càncer, es consumeixen més del 40% dels concentrats d'hematies.

La majoria de transfusions de plaquetes, concretament el 70%, es fan per prevenir hemorràgies en pacients que en tenen poques. Les especialitats quirúrgiques consumeixen el 15% d'aquest component.


Medicaments amb plasma: programa plasmafèresi

Cada dia, malalts de tot Catalunya necessiten l'administració de medicaments elaborats a partir de plasma sanguini per als seus tractaments. Aquests medicaments s'anomenen hemoderivats i s'utilitzen amb molta freqüència per la seva àmplia aplicació terapèutica. Del plasma sanguini se'n pot arribar a obtenir fins a vint tipus de medicaments diferents.

El plasma és el component sanguini més deficitari a Catalunya, però la seva demanda és molt elevada i es preveu que continuï augmentant. En aquest sentit, el Banc de Sang i Teixits té engegat un programa especial de plasmafèresi en alguns dels bancs fixos de donació de sang.


"Nova sang per al món", lema del Dia Mundial del Donant de Sang 2010

Barcelona és la seu de la celebració del Dia Mundial del Donant de Sang de l'any 2010, que, entre d'altres, té l'objectiu general de promoure la donació de sang entre la població més jove, amb el lema "Nova sang per al món".

Durant tot el 2010, s'organitzaran un conjunt d'activitats públiques orientades a informar la ciutadania sobre els missatges i els valors del Dia Mundial del Donant de Sang. L'acte institucional de la commemoració serà el proper dia 14 de juny.

Entre els principals objectius del projecte destaquen el propòsit de vetllar per l'abastament de sang, la validació internacional del model transfusional català, el reconeixement públic al mig milió de donants voluntaris censats i la voluntat que els joves esdevinguin nous donants. Així mateix, també pretén enfortir la implantació territorial de les associacions de donants de sang.


Programa del Vendrell



©2019 Ajuntament del Vendrell