El cicle +Músiques de l’Auditori Pau Casals del Vendrell comença enguany amb la presència d’una destacada pianista japonesa, Hisako Hiseki, una intèrpret força reconeguda al seu país, que s’ha especialitzat en música espanyola, amb la qual està aconseguint èxits. Aquest primer concert serà dissabte 15 de maig, a les deu del vespre, a l’Auditori Pau Casals.

La pianista japonesa presenta un programa amb obres de Granados (Danzas españolas, de Mompou (Impressions íntimes) i d’Albéniz (Iberia i Suite española).

Hisako Hiseki és natural del Japó i inicia els estudis de piano als cinc anys. A l’escola primària, ja guanya el premi del concurs musical per a estudiants "Pan-Japonesos". Posteriorment, sota la direcció del professor Takahiro Sonoda, es gradua amb les màximes qualificacions i obté el títol de professora a l’Arts University de Kyoto.

Desenvolupa una intensa i continuada carrera concertística, i exerceix durant alguns anys com a professora d’universitat. S’introdueix en l’escenari musical europeu en guanyar el diploma d’honor del Concurs Internacional Maria Canals i el primer premi del concurs Piano 80, celebrat a Suïssa.

Ha seguit diversos màsters, entre els quals destaquen Mozarteum de Salzburg (Internationale Sommerakademiekurs), Solistenklasse amb Hans Leygraf al Hochschule für Musik und Theater Hannover, així com Konzertausbildungsklasse amb Christoph Lieske al Konservatorium Winthertur, pel qual se li ha atorgat el títol de "Solistendiplom". Més recentment, ha finalitzat un màster de Música Espanyola amb Alícia de Larrocha.

Hisako Hiseki ha realitzat nombrosos recitals a Catalunya (Palau de la Música Catalana, Festival del Castell de Peralada, temple de la Sagrada Família, Auditori Pau Casals, Festival Grec de Barcelona, Auditori Enric Granados, Teatre Fortuny, Teatre Falandura…), al Japó (Tokio Bunka Kaikan, Symphony Hall d’Osaka, Osaka Bunka Geijyutu Kaikan, Ai-Hall, Aiphonic-Hall, Acros a Fukuoka…), Suïssa, Alemanya i França.

Com a solista, ha col·laborat amb conegudes orquestres i ha participat en actuacions que s’han retransmès per la ràdio i la televisió espanyola, japonesa i suïssa. Ha impartit classes magistrals de música espanyola al Japó. El 1986, inicià una sèrie de concerts benèfics, amb caràcter anual, al temple de la Sagrada Família de Barcelona, amb l’objecte d’obtenir fons per a la construcció d’aquest monument. Ha sigut membre del jurat del Premi Xavier Montsalvatge de Música del segle XX per a piano i actualment és membre del jurat del Festival de Músics Joves de Barcelona.

La pianista té gravats quatre CD: Rhapsody in the Sky, per a la primera cadena de televisió japonesa; Suite Iberia d’Albéniz (Edicions Albert Moraleda); un amb obres de Ginestera, Turina i Falla, realizat amb motiu del X Concert del temple de la Sagrada Família (Edicions Albert Moraleda), i un amb Goyescas de Granados (Paper de Música, en col·laboració amb Pioneer). Recentment ha gravat la segona edició de la Suite Iberia i de la Suite Española.

Ha editat i revisat les partitures de l’obra Suite Iberia d’Albéniz, on s’explica específicament com s’ha de tocar l’obra. El llibre està en anglès, japonès i espanyol. El 2004 va fer diferents concerts amb l’Orquestra Simfònica del Vallès a Figueres (celebració de l’Any Dalí) i a Reus, en col·laboració amb les següents empreses: Pioneer, Sharp, Kenwood, Fujifilm, Honda i Kao.

Va fer concerts organitzats pel Parlament de les Religions del Món 2004, dins del marc del Fòrum de les Cultures de Barcelona l’any 2004, també amb la col·laboració d’Honda i Sharp.

L’any 2006 va participar en els Festivals Internacionals de Música d’Isaac Albéniz com a pianista convidada, i va rebre la Medalla Isaac Albéniz. L’any 2008, ha realitzat gires per Espanya i el Japó i ha actuat al Parlament Europeu de Brussel·les, amb motiu de l’exposició de Gaudí “The realism of Gaudi and the hope of Europa”.

La pianista manté una relació molt bona amb les marques japoneses Honda i Sharp, que col·laboren cada any en les seves gires.

 El 2009 va realitzar diversos concerts en diferents països amb motiu del centenari de la mort d’Albéniz, i actualment n’està realitzant d’altres amb motiu del 150è aniversari del naixement d’Albéniz.



©2019 Ajuntament del Vendrell