Enguany es compleixen 25 anys de la mort de l’il·lustre poeta català Salvador Espriu i el Vendrell ha organitzat al llarg d’aquest 2010 un seguit d’actes per commemorar l’efemèride. Es tracta d’una oportunitat per recordar tant la seva obra com la seva relació amb el Vendrell i els creadors com Apel·les Fenosa i Pau Casals. La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament del Vendrell, junt amb el grup Polièdric, són els encarregats d’organitzar aquests actes que durant el primer trimestre de l’any ja van oferir als vendrellencs un tast d’Espriu amb exposicions, conferències i lectures sobre l’obra del poeta.

A partir del 8 d’abril s’inicia una nova tongada d’actes en els quals entitats com l’Associació Musical Pau Casals, l’Escola de Música Pau Casals o la Fundació Apel·les Fenosa tenen un paper destacat.

 


L’alcalde del Vendrell, Benet Jané, va ser l’encarregat de presentar dimarts el programa d’uns actes que s’allargaran fins passat l’estiu; aleshores s’iniciarà l’últim trimestre de la commemoració. Jané va destacar el fet que “el Vendrell ha estat pioner a posar de relleu la figura d’Espriu tot commemorant aquesta efemèride, iniciativa a la qual després s’han unit d’altres municipis”.

Per la seva banda, Joan Descals i Víctor Batallé, integrants del grup Polièdric, van explicar amb més detall algun dels actes que tindran lloc a diferents espais municipals, com a l’Auditori de l’Escola Municipal de Música Pau Casals, al Museu Deu, al Teatre Municipal Àngel Guimerà o a la Biblioteca Pública Terra Baixa, a més de la seu de la Fundació Apel·les Fenosa.

D’entre les activitats programades es podrà gaudir, per exemple, de l’espectacle Salvador Espriu: música, dibuix i poesia, a càrrec dels alumnes de l’Escola Municipal de Música Pau Casals, el 8 d’abril; d’una exposició sobre la relació entre Espriu i l’escultor Apel·les Fenosa, a partir del 23 d’abril; de l’espectacle poètic Tot mirant Espriu, el dijous 13 de maig, o de la conferència “Salvador Espriu i la llengua catalana”, a càrrec del nebot del poeta, el 18 de maig.

La recuperació de la figura d’Espriu, com es va explicar durant la roda de premsa, representa també poder parlar de dos personatges cabdals en la història de la vila del Vendrell: Pau Casals i Apel•les Fenosa, amb qui Espriu tenia amistat i amb qui compartia l’amor a la terra, a Catalunya, i la defensa de la llengua catalana, de la pau i de la democràcia.

 



©2019 Ajuntament del Vendrell